Ove smo godine zaista pojeli mnogo izvrsnih krafni s pekmezom, ali smo nekako uspjeli zanemariti donute. Možda nisu sastavni dio naše tradicije, ali smo ih lako i brzo prigrlili.
Imamo izvrstan recept za donute sa suhim kvascem koji je nezahtjevan i garantirano polučuje dobre rezultate. Najbitnije je da se držite uputstava, pripremate ih u toplom prostoru i date im vremena da se dignu. Također, nemojte ih predugo valjati kako ne bi istisnuli zrak iz tijesta. Uz malo strpljenja i ljubavi, moći ćete uživati u pahuljastim donutima lijepog oblika i boje.
Naravno, jedna od ključnih stvari u pripremi je i dobro zagrijano ulje. Kako se ne bi mučili s temperiranjem, koristite Tefal Versalio Deluxe 9u1 fritezu u kojoj odjednom možete ispeći čak osam malih donuta. Tim tempom će vam za prženje trebati samo 20-ak minuta. Vrijeme koje ste uštedjeli posvetite dekoraciji. Mi ovog puta nismo eksperimentirali, već smo odabrali kombinacije kvalitetne mliječne čokolade i mrvica te šećera s cimetom.
Sastojci:
- 450 g brašna
- 1 suhi kvasac
- 30 g šećera
- 60 g žumanjaka (cca 3)
- ½ vrećice vanilin šećera
- 1 žličica ekstrakta vanilije
- Korica polovice naranče
- ¼ žličice soli
- 15 g rastopljenog maslaca
- 2-3 žlice ruma
- 250 ml toplog mlijeka
Priprema:
- Izmiksajte žumanjke sa šećerom, vanilin šećerom, ekstraktom vanilije i narančinom koricom. Kad smjesa postane svjetlija i laganija, ulije ulje i rum i kratko izmiksajte.
- U veliku posudu dodajte brašno i suhi kvasac. Ulijte pripremljenu smjesu žumanjaka, malo posolite i miksajte s nastavcima za tijesto.
- Postepeno dodajte mlijeko i miksajte dok se ne formira ljepljiva kugla tijesta.
- Prebacite tijesto na pobrašnjenu površinu pa ga glatko umijesite.
- Glatku kuglu tijesta stavite u nauljenu veću posudu, pokrijte krpom i pustite da stoji na toplom sat vremena.
- Potom razvaljajte tijesto tako da bude centimetar debelo pa izrežite krugove promjera 6-7 centimetara. Izdubite sredinu, posložite na čistu površinu, pokrijte krpu i pustite da odstoji još 15-ak minuta.
- Za to vrijeme namjestite svoju Tefal fritezu na temperaturu za duboko prženje i pričekajte da se ulje zagrije. Kad se ugasi lampica, ubacite krafnice tako da najprije uronite gornju stranu.
- Pržite 2 minute poklopljeno, preokrenite i pržite još toliko bez poklopca.
- Prebacite krafnice na papirnate ubruse kako bi upili višak masnoće.
Ukrasite ih, okinite nekoliko fotki, a zatim navalite. Dobar tek!