Recepti 08. ožujka 2019.

Mini donuts - slastica za baš svako doba godine

foto: Gastro.hr
gastro postao gastro.24sata.hr
Nama je fašnik samo svečano otvaranje sezone klasičnih krafni, donuta i fritula, koje pečemo tijekom cijelog ožujka i travnja...

Ove smo godine zaista pojeli mnogo izvrsnih krafni s pekmezom, ali smo nekako uspjeli zanemariti donute. Možda nisu sastavni dio naše tradicije, ali smo ih lako i brzo prigrlili. 

Imamo izvrstan recept za donute sa suhim kvascem koji je nezahtjevan i garantirano polučuje dobre rezultate. Najbitnije je da se držite uputstava, pripremate ih u toplom prostoru i date im vremena da se dignu. Također, nemojte ih predugo valjati kako ne bi istisnuli zrak iz tijesta. Uz malo strpljenja i ljubavi, moći ćete uživati u pahuljastim donutima lijepog oblika i boje.

Naravno, jedna od ključnih stvari u pripremi je i dobro zagrijano ulje. Kako se ne bi mučili s temperiranjem, koristite Tefal Versalio Deluxe 9u1 fritezu u kojoj odjednom možete ispeći čak osam malih donuta. Tim tempom će vam za prženje trebati samo 20-ak minuta. Vrijeme koje ste uštedjeli posvetite dekoraciji. Mi ovog puta nismo eksperimentirali, već smo odabrali kombinacije kvalitetne mliječne čokolade i mrvica te šećera s cimetom. 

 

 | Author: Gastro.hr foto: Gastro.hr

 

Sastojci:

  • 450 g brašna
  • 1 suhi kvasac
  • 30 g šećera
  • 60 g žumanjaka (cca 3)
  • ½ vrećice vanilin šećera
  • 1 žličica ekstrakta vanilije
  • Korica polovice naranče
  • ¼ žličice soli
  • 15 g rastopljenog maslaca
  • 2-3 žlice ruma
  • 250 ml toplog mlijeka

Priprema:

  1. Izmiksajte žumanjke sa šećerom, vanilin šećerom, ekstraktom vanilije i narančinom koricom. Kad smjesa postane svjetlija i laganija, ulije ulje i rum i kratko izmiksajte.
  2. U veliku posudu dodajte brašno i suhi kvasac. Ulijte pripremljenu smjesu žumanjaka, malo posolite i miksajte s nastavcima za tijesto. 
  3. Postepeno dodajte mlijeko i miksajte dok se ne formira ljepljiva kugla tijesta.
  4. Prebacite tijesto na pobrašnjenu površinu pa ga glatko umijesite.
  5. Glatku kuglu tijesta stavite u nauljenu veću posudu, pokrijte krpom i pustite da stoji na toplom sat vremena.
  6. Potom razvaljajte tijesto tako da bude centimetar debelo pa izrežite krugove promjera 6-7 centimetara. Izdubite sredinu, posložite na čistu površinu, pokrijte krpu i pustite da odstoji još 15-ak minuta.
  7. Za to vrijeme namjestite svoju Tefal fritezu na temperaturu za duboko prženje i pričekajte da se ulje zagrije. Kad se ugasi lampica, ubacite krafnice tako da najprije uronite gornju stranu. 
  8. Pržite 2 minute poklopljeno, preokrenite i pržite još toliko bez poklopca.
  9. Prebacite krafnice na papirnate ubruse kako bi upili višak masnoće.

 

 

Ukrasite ih, okinite nekoliko fotki, a zatim navalite. Dobar tek!

 

                                                         | Author: Gastro.hr foto: Gastro.hr

 

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.