gastro postao
Recept je podijelila Katja Gortan u našem izazovu 'Zima miriše na naranču'
Vrijeme pripreme: do 90 min
Broj porcija: 12
Težina pripreme: Jednostavno
Kalorija po osobi: 560
Tijesto
- 4 kom bjelanjak kokošji
- 150 g šećer, kristal
- 200 g orah, sirovi
- 2 žlica krušne mrvice
- 1 žlica pšenično brašno, bijelo
- limunova korica
Preljev
- 4 žlica sok od naranče (prirod. svježi)
- 2 žlica tamni rum
Ganache
- 200 g čokolada za kuhanje
- 200 ml vrhnje za šlag
Krema
- 4 kom žumanjak kokošji (sirovi )
- 150 g šećer, kristal
- 1 kom narančina kora
- 1 kom sok od naranče (prirod. svježi)
- 2 žlica pšenično brašno, bijelo
- 200 g maslac, neslani
- 150 ml vrhnje za šlag
- 2 kom šlag fix
Priprema
- Bjelanjke istući sa šećerom u čvrst snijeg, lagano umiješati orahe pomiješane s mrvicama i brašnom, te limunovu koricu. Pripremiti četiri kalupića promjera 12 cm, obložiti papirom za pečenje. Uliti smjesu i peći 20-tak minuta na 180 stupnjeva. Ostaviti da se ohladi.
- Čokoladu sitno nasjeckati i staviti u posudu. Zagrijati vrhnje do točke vrenja, a zatim ga preliti preko čokolade. Ostaviti pet minuta, a zatim miješati dok se čokolada ne otopi i smjesa postane glatka. Ostaviti da se malo ohladi.
- Žumanjke, šećer, brašno, sok i koricu naranče izmiješati i kuhati na pari. Ohladiti i dodati pjenasto izrađen margarin ( ili maslac).
- Biskvite natopiti preljevom, premazati ganacheom a zatim kremom od naranče. Kad se krema malo stisne premazati slojem šlaga te ukrasiti rozetama od šlag kreme.