Knedle sa šljivama su idealan desert za opraštanje od ljeta, pogotovo kada osjetimo miris cimeta koji se širi kuhinjom dok ih pripremamo. Naša Gastrolovka Vinka Tresić, autorica bloga "Veganica", je osmislila recept koji će obožavati vegani i vegetarijanci, ali i svi ljubitelji knedla sa šljivama. Za pripremu je koristila uvijek svježe i kvalitetne METRO Chef namirnice.
Ono što čini ove knedle tako posebnima je tofu koji se umjesto krumpira koristi za pripremu tijesta i tako osigurava da knedle imaju potrebnu dozu proteina. Maslac od lješnjaka neizostavni je sastojak, a na cimetu ne trebaš štedjeti. Recept u nastavku dovoljan je za 15 knedli, a nekoliko knedli uvijek možeš zamrznuti i skuhati kada ti bude potreban slatki proteinski zalogaj.
Sastojci za knedle:
- 15 šljiva srednje veličine bez koštica
- 400 g tofua (natural)
- 200 g pirovog brašna
- 1 žlica limunovog soka
- 4 žlice šećera
- 2 žlice biljnog mlijeka METRO Chef
- 1/2 žličice cimeta METRO Chef
- 1/2 žličice arome vanilije
- Maslac od lješnjaka
Sastojci za posip:
- 4 žlice ulja
- 100 g krušnih mrvica
- 3 žlice šećera
- 1 žličica cimeta METRO Chef
Postupak:
- Tofu usitniti na manje komadiće i staviti u multipraktik, dodati limunov sok, šećer, biljno mlijeko, cimet i vaniliju.
- Sve sastojke miksati dok ne dobijete glatku smjesu.
- U smjesu od tofua dodati pirovo brašno i opet miksati dok ne dobijete kompaktno tijesto.
- Tijesto izvaljati i narezati na 15 jednakih dijelova.
- Šljive razrezati po sredini, izvaditi košticu i svaku napuniti žlicom maslaca od lješnjaka.
- Narezano tijesto izvaljati u obliku kruga i šljivu staviti u sredinu te preklopiti ostatkom tijesta.
- Knedle punjene šljivama staviti u kipuću posoljenu vodu i kuhati 15 minuta.
- Na tavu staviti ulje, šećer, cimet i krušne mrvice te miješati dok posip ne dobije tamno zlatnu boju.
- Kuhane knedle uvaljati u posip, po želji poslužiti s veganskim vrhnjem.