Bojana Matek, autorica bloga "Bokylicious", u finalu je izbora Gastro zvijezda 2023. u kategoriji Tradicionalna kuhinja, a pripremila nam je aromatični brudet iz pećnice.
Bojanine recepte obožavaju brojni pratitelji profila "Bokylicious", a posebno vole jela s okusom tradicije. Jedno takvo ukusno jelo pripremila je i za Gastro zvijezdu, a radi se o brudetu od lignji i svježih kozica. Brudet je upotpunila slanutkom, a sve to poslužila uz kremastu palentu s maslacem. Kako je Bojana pripremila brudet, pogledaj u nastavku.
Bojanu i njezin blog podrži svojim glasom ovdje!
Sastojci:
- METRO Chef Extra djevičansko maslinovo ulje
- 3 ljubičasta luka
- 3 češnja češnjaka
- 400 gr očišćenih liganja (odmrznuti ako su smrznute)
- 250 gr svježih kozica
- 800 gr sjeckane rajčice METRO Chef
- 800 gr kuhanog slanutka
- 100 ml kvalitetnog bijelog vina
- Sol
- Papar METRO Chef
- Vezica peršina
- Grančica ružmarina
- Voda
- 200 gr instant palente
- Malo maslaca
Priprema:
- Najprije nasjeckati luk.
- Ugrijati ulje i na njemu propirjati luk dok ne uvene i ne dobije zlatnu boju.
- Luk prebacimo u posudu za pečenje, dodajemo sjeckanu rajčicu, sitno sjeckani češnjak te lignje narezane na kolutiće.
- Poklopimo i pečemo na 180 Celzijevih stupnjeva 20 minuta.
- Zatim u posudu dodajemo kozice, slanutak kojemu smo skinuli opne i 100 ml vina, kao i sjeckani peršin i ružmarin.
- Vratimo brudet u pećnicu na još 20 minuta.
- Palentu skuhamo prema uputama na pakiranju, dodamo malo maslaca i prebacimo u kalup.
- Poslužimo palentu uz brudet dok je još sve toplo.
Partner projekta u kategoriji Tradicionalna hrana je METRO.