Recepti 24. studenoga 2022.

Mozzarella bites – mali zalogaji srećice za svakog ljubitelja sira

foto: Shutterstock
gastro postao gastro.24sata.hr
Popularni su u nekim restoranima brze prehrane, ali uvijek je sve bolje napraviti kod kuće. Možda da probamo u pećnici, umjesto prženja.

Da su zdravi – nisu. To možemo odmah raščistiti, da ne lažemo i ne muljamo jedni druge. Ovo su zalogaji za gušt, za dušu. Mozzarella bites će te oduševiti ako se kategoriziraš kao ljubitelj/ica sira, a posebno mozzarelle, koja ima neki poseban status. Uživat ćeš u ovim zalogajima, čak i osjećajući da se tvoje žile zatvaraju dok to jedeš…

No, dobro, šalimo se i stvarno nije baš točno tako. Mozzarella bites nije nešto što jedeš svaki dan, čak niti svaki tjedan, nego nešto što ti padne na pamet napraviti povremeno, možda kad ti dolazi ekipa. Naravno, ako možeš podnijeti dijeljenje ovakve „slastice“ s drugima.

Možda vas zanima... Zapečeni njoki s mozzarellom spremni su za pola sata i popravit će ti dan Recepti

Odnedavno (ili je to odavno, ali ne zalazimo tamo dovoljno često) su u ponudi u restoranima brze prehrane, jer su dio upravo takve hrane. No, ako općenito nisu najzdravija hrana, ne moramo pojašnjavati koliko su u tom obliku nezdravi mozzarella bites. Radije ih probaj napraviti kod kuće.

Možeš ih ispeći u fritezi na vrući zrak, to bi bilo idealno! Možeš ih pržiti u ulju, što je najmanje zdrava varijanta, ali barem znaš da ih pečeš u svježem ulju. A možeš ih i ispeći u pećnici, što je neka prihvatljiva sredina. I baš taj recept ćemo ti otkriti.

 | Author: Shutterstock foto: Shutterstock

Važna napomena! Mozzarellu je najbolje staviti na neko vrijeme u zamrzivač. Ne mora se do kraja i potpuno smrznuti, nego da bude poprilično hladna. Tako će mozzarella ostati unutar smjese za pečenje i neće „eksplodirati“ po pećnici. Osim tog, gotove, pripremljene štapiće možeš ostaviti zamrznute i nekoliko mjeseci, pa koristiti po potrebi.

Mozzarella bites

Sastojci:

  • Mozzarella - količina po želji
  • 1 šalica brašna
  • 2 jaja
  • ½ žličice češnjaka u granulama
  • 1 šalica panko mrvica

Priprema:

  1. Nareži mozzarellu na štapiće ili oblik koji želiš, veličine zalogaja. Stavi u zamrzivač dok se ne zamrzne.
  2. U maloj posudi umuti jaja.
  3. Pomiješaj brašno, češnjak, sol i dodaj u posudu s jajima.
  4. U manju posudu dodaj panko krušne mrvice.
  5. Smrznute zalogaje sira umoči u mješavinu brašna, otresi višak, zatim u jaja, pa u panko mrvice.
  6. Zagrij pećnicu na 200 stupnjeva.
  7. Lim za pečenje obloži papirom za pečenje. Stavi štapiće na lim za pečenje, vrhove poprskaj ili premaži uljem.
  8. Peci 8-10 minuta.
Možda vas zanima... Zapečeni špinat s kukuruzom – nespojivo? Ne, nego fino! Recepti Zapečeni njoki Možda vas zanima... Zapečeni njoki sa špinatom i mozzarellom u 30 minuta! Recepti
Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.