Recepti 15. rujna 2020.

Mrvljena pita s jabukama i džemom od maline

foto: Shutterstock
gastro postao gastro.24sata.hr
U dobro poznatu mrvljenu pitu s jabukama dodaj i malo domaćeg džema od malina...

Sladak, mekan i mrvičast, ovaj kolač jednostavno moraš voljeti! Lako se priprema i brzo je gotov pa se ne moraš opterećivati oko vremena, ali ni oko prljavog posuđa. 

Možeš koristiti jednu vrstu jabuka, za ujednačen okus ili dvije vrste jabuka kako bi se pomiješale njihove boje, teksture i okusi. Bilo kako bilo, završni rezultat sigurno će biti odličan!

 

Možda vas zanima... Samo je jedna - pita s jabukama! Špajza

 

Sastojci za koru:

  • 170 g maslaca sobne temperature
  • 180 g brašna 
  • 60 g šećera u prahu
  • prstohvat soli

Sastojci za punjenje:

  • 4 jabuke, oprane, oguljene i narezane na kockice
  • 1 komad đumbira, oguljen i nariban
  • 60 g smeđeg šećera 
  • 1 žličica naribane korice limuna
  • 2 žlice svježeg limunovog soka
  • 1 žličica mljevenog cimeta
  • 1/4 žličice soli
  • 3 žlice maslaca
Možda vas zanima... Odlična rolada s jabukama i cimetom za slatko popodne Recepti

Sastojci za mrvičasti posip:

  • 110 g smeđeg šećera 
  • 6 žlica maslaca, rastopljenog
  • 1/4 žličice soli
  • 125 g brašna
  • 240 g džema od malina (ili nekog drugog po tvojem izboru)

Priprema:

  1. Kora: Zagrij pećnicu na 180 stupnjeva. Premaži maslacem posudu ili kalup za pečenje i obloži ga papirom za pečenje. Umuti brašno, šećer u prahu i sol u srednje velikoj posudi. Električnim  mikserom na srednjoj brzini istuci maslac u velikoj posudi dok ne postane kremast. Dodaj u njega suhe sastojke i umuti ih na maloj brzini. Pritisni tijesto u kalup i do polovice bočnih stranica. Zamrzni ga na 15 minuta. Peci koru dok ne porumeni (rubovi će biti malo tamniji), oko 20 do 25 minuta. Neka se malo ohladi. Ostavi pećnicu uključenu.
  2. Punjenje: Dok se kora peče, u velikoj posudi pomiješaj jabuke, đumbir, smeđi šećer, koricu i sok limuna, cimet i sol. Otopi maslac u velikoj tavi na umjerenoj vatri. Dodaj smjesu jabuka i 180 mililitara vode i pusti da proključa na umjerenoj vatri. Smanji vatru i pirjaj uz povremeno miješanje dok jabuke ne omekšaju i dok većina tekućine ne ispari, oko 15 do 20 minuta.
  3. Mrvičasti posip: Umuti smeđi šećer, maslac i sol u srednje velikoj posudi dok ne dobiješ glatku smjesu. Dodaj u nju zatim brašno i miješajte vilicom sve dok ne dobiješ mrvičastu smjesu.
  4. Slaganje: Na toplu koru rasporedi tanak i ujednačen sloj džema. Smjesu od jabuka ravnomjerno rasporedite po njemu, a zatim rukama rasporedi mrvičasti posip po jabukama. Peci dok mrvice ne postanu zlatnosmeđe, a jabuke vrlo mekane, oko 30 do 35 minuta. Ostavi da se ohladi prije rezanja.

U slast!

 

Možda vas zanima... Brzinski biskvit od jabuka s kremom od skute Kolumne Možda vas zanima... Štrudla od jabuka: Starinska savijača sa sočnim nadjevom Kolumne
Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.