gastro postao
Uživaš li u sezoni marelica vjerujemo kako će te oduševiti ovaj recept. Premda se marelice mogu konzumirati na puno načina, od svježeg i suhog oblika, u džemu i voćnim tartima, pitama i kremastim slasticama – baš u muffinima su naš ovoljetni favorit
Sastojci za 24 komada:
- 250 g brašna
- 2 žlice praška za pecivo
- 1/2 žličice sode bikarbone
- 1 jaje
- 80 ml ulja
- 200 ml stepka (mlaćenice)
- 200 g svježeg kravljeg sira
- 130 g šećera
- 100 g sitno nasjeckanih marelica
- 1 žlica šećera u prahu
- 3 žlice soka od limuna
- jestiva boja po želji
- sol
Priprema:
- Zagrij pećnicu na 160 Celzijevih stupnjeva. U lim stavi 24 podloška za muffine.
- Pomiješaj brašno, prašak za pecivo, sodu bikarbonu i malo soli. Pomiješaj jaje s uljem, stepkom, 50 g svježeg kravljeg sira i šećerom. Umiješaj mješavinu s brašnom.
- Polovicu tijesta ulij u papirnate podloške, na tijesto rasporedi komadiće marelice pa sve zalij ostatkom tijesta. Muffine peci oko 15 min u zagrijanoj pećnici, zatim ih izvadi i ostavi 10 minuta na limu da se ohlade. Potom ih izvadi s lima i ostavi da se do kraja ohlade.
- Za kremu u glatku smjesu izmiješaj 150 g svježeg kravljeg sira sa šećerom u prahu i sokom od limuna. Dodaj jestivu boju pa smjesu stavi u vrećicu za ukrašavanje i njome ukrasi muffine. Po želji ih ukrasi i kuglicama šećera ili čokoladnim mrvicama u boji.