Mrkva ovdje ima glavnu riječ. Nema snijega od bjelanjaka, nema paničnog trčanja oko pećnice... Samo dobar mikser, malo strpljenja i kalup
Zaboravi juhu i salatu — ova mrkva ide direktno u pećnicu. I od nje nastaje sla(s)ni nabujak od mrkve! Nakon kuhanja i miksanja u kremastu smjesu, dobiva društvo sira, maslaca i jaja, a sve završava u kalupu dok ne naraste i dobije zlatnu koricu.
Nema razdvajanja jaja, nema napuhavanja od kojih souffle, odnosno nabujak pada. Ovdje sve stoji čvrsto, ali mekano.
Mrkva, ali drukčija
Recept je zamišljen kao jednostavna verzija klasičnog soufflea. Bez kompliciranih koraka, ali s punim okusom. Blaga slatkoća mrkve, sir koji se topi, tekstura koja nije ni puding ni kolač. Dobiješ nešto između — i upravo to “između” je ono zbog čega ćeš ga raditi opet.
Ostaci ovog sjajnog nabujka od mrkve mogu se čuvati u hladnjaku, u dobro poklopljenoj posudi bez dotoka zraka, do 5 dana. Prije ponovnog posluživanja potrebno je nabujak zagrijati u pećnici, na slaboj vatri.
Mrkvu pretvori u divan nabujak
foto: Thomas Franke/Unsplash
Ne gasi ekran dok kuham
Nabujak od mrkve
15 MIN
pripreme
45 MIN
kuhanja
8
porcija
JEDNOSTAVNO
Sastojci
Mrkva
900
g
Mlijeko
1
šalica
Jaje
5
kom
Sol
1,25
žličica
Maslac
6
žlica
Cheddar
1,50
šalica
Brašno
0,25
šalica
Prašak za pecivo
1
žličica
Postupak
Postavi rešetku u sredinu pećnice i zagrij pećnicu na 175 °C. Kalup za nabujak (souffle) od 2 litre ili četvrtastu posudu za pečenje (20x20 cm) obilno premaži maslacem i ostavi sa strane.
Veliki lonac napuni vodom do pola, obilno posoli i zakuhaj na srednje jakoj vatri. Dodaj 900 g mrkve, oguljene i narezane na kolutiće debljine 1,5 cm, i kuhaj, po potrebi smanjujući vatru, dok mrkva ne omekša, 10-12 minuta. Dobro ocijedi.
U multipraktik ili blender stavi šalicu punomasnog mlijeka, 5 velikih jaja i 1 i 1/4 žličice soli te miksaj dok smjesa ne postane glatka. Dodaj kuhanu mrkvu i 6 žlica maslaca pa miksaj dok ne postane potpuno glatka. Smjesu prebaci u veliku zdjelu.
Dodaj šalicu i pol naribanog cheddar sira, 1/4 šalice brašna i 1 žličicu praška za pecivo te promiješaj dok se sve ne sjedini. Smjesu prebaci u namašćeni kalup i poravnaj površinu.
Peci dok nabujak ne naraste i ne učvrsti se u sredini – otprilike 1 sat u kalupu za sufle ili 45 do 50 minuta u četvrtastoj posudi. Posluži odmah.
Mrkve se za ovaj nabujak mogu skuhati unaprijed (do 1 dan) i čuvati u hladnjaku do trenutka pripreme nabujka. Prije nego što ih kreneš blendati s mlijekom i jajima, svakako ih pusti izvan hladnjaka dovoljno vremena jer moraju doći na sobnu temperaturu prije blendanja.