gastro postao
Ovo jelo možete poslužiti uz omiljenu sezonsku salatu ili osvježavajući jogurt
Soufflé odnosno nabujak s tikvicama i parmezanom odličan je prijedlog za brzi ručak, toplo predjelo ili laganu večeru. Možete se poigrati i napraviti ga s drugim povrćem poput brokule, napraviti kombinaciju više povrća, obogatiti sa slaninom.... samo pustite mašti na volju.
Ovo jelo možete poslužiti uz omiljenu sezonsku salatu ili osvježavajući jogurt.
Potrebno vam je:
- 1.50 žlica maslaca
- 4 tikvice
- 2 režanja češnjaka
- crveni luk
- maslinovo ulje
- 8 jaja
- 300 g parmezana
- 10 grančica svježeg timijana
Priprema:
- Pećnicu zagrijte na 160°C. Namastite 6 kalupa za souffle s maslacem.
- Tikvice naribajte, a luk i češnjak sitno nasjeckajte.
- U tavi zagrijte maslinovo ulje pa pirjajte luk, češnjak i tikvice oko 12 min da omekšaju.
- Ocijedite pirjanu smjesu u cjedilu i pomoću kuhače istisnite što je moguće više tekućine.
- Razbijte jaja pa razdvojite žumanjke od bjelanjaka. Bjelanjke istucite ručno ili s mikserom do čvrste pjene.
- Žumanjke istucite kremasto pa umiješajte naribani parmezan i timijan.
- Dodajte smjesu s tikvicama pa izmiješajte, a zatim pažljivo umiješajte bjelanjke da se dobije jednolična smjesa.
- Raspodijelite smjesu ravnomjerno u 6 kalupa i pecite 30 min u zagrijanoj pećnici, dok očvrsne, napuhne se i poprimi zlatno smeđu boju.
Dobar tek!