Recepti 10. lipnja 2016.

Kokoš nadjevena rižom i gljivama

nadjevena-kokos
foto: Thinkstock
gastro postao gastro.24sata.hr
Još jedna od ideja kako napraviti malo drugačije jelo. Pa ako već imate dobru staru koku...

Vrijeme pripreme: do 120 min

Broj porcija: 4

Težina pripreme: Srednje

Kalorija po osobi: 1481

Potrebno vam je

  • 2 kg kokoš (cijela, prosjek )
  • sol
  • papar
  • 120 g riža, nepolirana
  • 250 g jetra gusja
  • 80 g sušeni vrganji
  • 2 kriška slanina suha, masna
  • 120 g maslac, slani
  • 2 kom mrkva, crvena
  • 1 kom luk ,crveni
  • 1 vezica peršin, list
  • 1 vezica celer, list
  • 0.50 žličica majčina dušica
  • 1 dl vino, desertno suho
  • 0.50 kom limun
  • 1 dl vrhnje kiselo (20% masti)

Priprema

  1. Namočite suhe gljive. Očišćenu kokoš posolite, popaprite i stavite na stranu.
  2. Skuhajte rižu do pola. Pomiješajte je s ocijeđenim gljivama i narezanim kockicama gušće jetre i mrkvom narezanom na kocke. Sve dobro izmiješajte.
  3. Nadjevom napunite kokoš, sašite je, obložite slaninom i vežite špagom. Pripremljenu kokoš spustite u masivnu aluminijsku posudu na zagrijani maslac, na dno stavite drugu mrvku, luk, sjekcano lišće peršina i celera, ploškice limuna i majčinu dušicu.
  4. Stavite u umjereno zagrijanu pećnicu i pecite sat i pol, dok kokoš ne omekša.
  5. Pečenu kokoš narežite na dijelove zajedno s nadjevom, poredajte na zdjelu za posluživanje i držite na toplome.
  6. U sok od pečenja umiješajte vino i vrhnje, propasirajte umak, a zatim ga lagano zagrijte i servirajte u zdjelici za umak.

Izvor Skuhatćute

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.