gastro postao
Još jedna od ideja kako napraviti malo drugačije jelo. Pa ako već imate dobru staru koku...
Vrijeme pripreme: do 120 min
Broj porcija: 4
Težina pripreme: Srednje
Kalorija po osobi: 1481
Potrebno vam je
- 2 kg kokoš (cijela, prosjek )
- sol
- papar
- 120 g riža, nepolirana
- 250 g jetra gusja
- 80 g sušeni vrganji
- 2 kriška slanina suha, masna
- 120 g maslac, slani
- 2 kom mrkva, crvena
- 1 kom luk ,crveni
- 1 vezica peršin, list
- 1 vezica celer, list
- 0.50 žličica majčina dušica
- 1 dl vino, desertno suho
- 0.50 kom limun
- 1 dl vrhnje kiselo (20% masti)
Priprema
- Namočite suhe gljive. Očišćenu kokoš posolite, popaprite i stavite na stranu.
- Skuhajte rižu do pola. Pomiješajte je s ocijeđenim gljivama i narezanim kockicama gušće jetre i mrkvom narezanom na kocke. Sve dobro izmiješajte.
- Nadjevom napunite kokoš, sašite je, obložite slaninom i vežite špagom. Pripremljenu kokoš spustite u masivnu aluminijsku posudu na zagrijani maslac, na dno stavite drugu mrvku, luk, sjekcano lišće peršina i celera, ploškice limuna i majčinu dušicu.
- Stavite u umjereno zagrijanu pećnicu i pecite sat i pol, dok kokoš ne omekša.
- Pečenu kokoš narežite na dijelove zajedno s nadjevom, poredajte na zdjelu za posluživanje i držite na toplome.
- U sok od pečenja umiješajte vino i vrhnje, propasirajte umak, a zatim ga lagano zagrijte i servirajte u zdjelici za umak.
Izvor Skuhatćute