gastro postao
Sjajan ručak za koji ćete trebati sve začine koje imate!
Mesne okruglice jednostavno su toliko dobre da ih možete kombinirati s gotovo svime! Pronašli smo odličnu ideju kako napraviti pureće okruglice u najsočnijem i najzačinjenijem umaku ikad!
Mirisi kurkume, češnjaka, papra, kima, korijandra... tek su neki od onih koji čine ovaj divan mirisni spoj!
Poslužite okruglice s umakom uz topli pire krumpir, rižu, ječam ili bulgur i uživajte u ovom osebujnom jelu.
Sastojci:
- Za mesne okruglice:
- 6 ljutika
- 6 češnjeva češnjaka
- 2 cm korijena đumbira
- 1 žlica limunovog soka
- 1 žlica garam masala začina
- 1 žličica korijandra
- 1/2 žličice kima
- 1/2 žličice cayenne papra
- Prstohvat sušene chilli papričice
- 900 g mljevene puretine
- 1 jaje
- 3 žlice jogurta
- 2 žličice soli
- Za umak:
- 2 žlice ulja
- 3 luka, sitno nasjeckana
- 10 češnjeva češnjaka, naribanih
- 4 cm korijena đumbira, naribanog
- 2 korijena kurkume, veličine malog prsta, naribana
- 4 žličice curry praha
- 4 žličice kima
- 1 žličica mljevene kurkume
- 3 žlice mljevenog korijandra
- 1/2 žličice mljevenog papra
- 1 konzerva pelata (400 ml)
- 1 lovorov list
- 1 žlica soli (ako je potrebno još posoliti)
- 500 ml vode
- 1 žlica soka od limuna
- Svježi peršin ili korijandar za posluživanje
Priprema:
- Zagrijati pećnicu na 200 stupnjeva
- Okruglice: Grubo narezati češnjak, ljutiku, đumbir i staviti u blender s limunovim sokom, garam masalom, korijandrom, kimom i paprom te sve izmiksati u pire; prebaciti pire u drugu posudu i dodati meso, jaje, jogurt te chilli i sol i sve rukom izmijesiti da se sastojci sjedine
- Oblikovati kuglice (mokrim rukama ili ih malo nauljiti), smjesa je dovoljna za 35 - 40 kuglica; poslagati ih na papir za pečenje i peći 25 minuta - dok se ne zarumene i meso ispeče
- Umak: Pomiješati luk, češnjak, đumbir i kurkumu te ih popržiti na 2 žlice ulja dok se lagano ne zarumene; dodati curry, kim, mljevenu kurkumu, mljeveni korijandar, papar i miješati minutu do dvije na srednjoj vatri; dodati pelate (zdrobiti ih žlicom), lovor, sol i vodu i pustiti da zakuha; nakon što je zakuhalo, smanjiti vatru na najmanju i kuhati još 25 minuta pa maknuti s vatre i izmiksati umak štapnim mikserom ili drobilicom za krumpir; vratiti umak na vatru pa dodati u njega pečene okruglice, limunov sok i po potrebi još malo soli ili cayenne papra; kuhati na najmanjoj vatri s okruglicama još 10 minuta.
- Poslužiti toplo i posipano sjeckanim peršinom.
Dobar tek!