gastro postao
Mogu se jesti sirovi, pečeni, posoljeni i sa šećerom, a sada možeš i sama pripremiti mlijeko.
Lješnjak je namirnica koju možemo pronaći u keksima, kolačima i tortama, čokoladama. Mogu se jesti sirove, pečene, posoljene i sa šećerom, a sada možete i sami pripremiti mlijeko!
Baš kao i bademovo, mlijeko od lješnjaka ima blagi, orašasti okus – koji pomalo podsjeća na nougat kremu. S njim možeš začiniti ukusni cappuccino ili slatki desert. Čak i kad ga piješ samo, ovo mlijeko svojim ugodnim okusom ne ostavlja ravnodušnim.
Domaće mlijeko od lješnjaka u hladnjaku može stajati dva dana!
Sastojci (šalica od 2 dcl):
- 1 šalica lješnjaka
- 3-4 šalice vode
- 5 nasjeckanih datulja
- prstohvat soli
- malo vanilije ili kardamoma po želji
- gaza za cijeđenje
Priprema:
- Lješnjake usitniti u blenderu. Dodati datulje i preliti toplom vodom.
- Ostaviti da se namaču nekoliko sati ili najbolje preko noći. Dodati sol i začine i još jednom sve dobro izblendati.
- U široj zdjeli raširiti veći komad gaze u dvostrukom sloju tako da dobro prelazi preko rubova.
- U sredinu uliti smjesu lješnjaka, skupiti rubove gaze pazeći da smjesa ne iscuri sa strane i dobro iscijediti rukama. Ono što ostane u zdjeli je lješnjakovo mlijeko, a ostatak mljevenih lješnjaka možete upotrijebiti za neki drugi recept za kolače.