Kolumne 13803 prikaza 27. srpnja 2018.

Parfe torta od lješnjaka - crno bijelo savršenstvo

Od slatkoga slađe
Kako se moja ekipa i ja ne možemo dogovoriti koja je krema naj naj.. čokolada, vanilija.. crna, bijela.. odlučila sam se za kompromis. Vjerujte, dobro sam napravila!

Moji sinovi i muž uživaju u okusu čokolade, ja u vaniliji koja savršeno upotpuni i osvježi tortu. Stoga sam u ovu tortu odlučila ukomponirati i bijelu vaniliju i crnu čokoladu. 

Ovo je torta koja svakome razvedri dan, probajte, nećete požaliti!

 

Možda vas zanima... Mini cheesecake od borovnica koji se ne peče Kolumne

 

Želite li uživati u Mirjaninim slatkim i slanim receptima, požurite na blog Od slatkoga slađe, istoimenu Facebook stranicu i Instagram profil.

 

Možda vas zanima... Nizozemske palačinke - omiljena slastica u novom obliku Kolumne Možda vas zanima... Karamel - sve što ste ikad željeli znati Kolumne

 

 | Author: Od slatkoga slađe Od slatkoga slađe

Sastojci za biskvit:

  • 5 bjelanjaka
  • 120 g šećera
  • 120 g oguljenih lješnjaka
  • 2 žlice kakaa

Sastojci za čokoladnu kremu:

  • 3 jaja
  • 80 g šećera
  • 200 g čokolade za kuhanje
  • 150 g maslaca

Sastojci za kremu od vanilije:

  • 5 žumanjaka
  • 5 žlica šećera
  • 60 g škrobnog brašna
  • 5 dl mlijeka
  • 1 žlica arome vanilije
  • 2,5 dl vrhnja za šlag

Sastojci za ukrašavanje:

  • 2 dl vrhnja za šlag
  • oguljeni lješnjaci

Postupak pripreme:

Biskvit

  1. Bjelanjke sobne temperature umutiti mikserom, dodavati žlicu po žlicu šećera uz neprekidno mućenje.
  2. Kuhačom lagano umiješati oguljene, mljevene lješnjake i kakao. Kalup promjera 28 cm namazati maslacem i posuti oštrim brašnom. Uliti smjesu i peći 15 - 20 minuta u pećnici zagrijanoj na 180 °C.

Čokoladna krema

  1. Jaja umutiti sa šećerom te skuhati na pari do 80 °C.
  2. Dodati čokoladu i otopiti.
  3. Skinuti s vatre, u vruću kremu dodati maslac, mikserom umutiti.
  4. Ohladiti.

Krema od vanilije

  1. Žumanjke, šećer, škrobno brašno i 1 dl mlijeka umutiti mikserom te preliti zakuhanim mlijekom.
  2. Kremu kuhati kao puding i ohladiti.
  3. U hladnu kremu mikserom umutiti 2,5 dl tučenog vrhnja i aromu vanilije. 
  4. Na pladanj za tortu staviti biskvit i oko njega obruč za tortu. Hladan biskvit preliti toplim mlijekom (oko 1 dl) te biskvit premazati čokoladnom kremom i ostaviti u zamrzivaču 1 sat.
  5. Premazati kremom od vanilije i ostaviti u hladnjaku najmanje 12 sati.
  6. Skinuti kalup te tortu ukrasiti tučenim slatkim vrhnjem.

Kako oguliti lješnjake?

Lješnjake peći u pećnici zagrijanoj na 180 °C dok ne porumene i dok ljuska ne počne pucati. Izvaditi ih iz pećnice, uviti u kuhinjsku krpu i protrljati.

Dobar tek!

 
 

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.