Moji sinovi i muž uživaju u okusu čokolade, ja u vaniliji koja savršeno upotpuni i osvježi tortu. Stoga sam u ovu tortu odlučila ukomponirati i bijelu vaniliju i crnu čokoladu.
Ovo je torta koja svakome razvedri dan, probajte, nećete požaliti!
Želite li uživati u Mirjaninim slatkim i slanim receptima, požurite na blog Od slatkoga slađe, istoimenu Facebook stranicu i Instagram profil.
Sastojci za biskvit:
- 5 bjelanjaka
- 120 g šećera
- 120 g oguljenih lješnjaka
- 2 žlice kakaa
Sastojci za čokoladnu kremu:
- 3 jaja
- 80 g šećera
- 200 g čokolade za kuhanje
- 150 g maslaca
Sastojci za kremu od vanilije:
- 5 žumanjaka
- 5 žlica šećera
- 60 g škrobnog brašna
- 5 dl mlijeka
- 1 žlica arome vanilije
- 2,5 dl vrhnja za šlag
Sastojci za ukrašavanje:
- 2 dl vrhnja za šlag
- oguljeni lješnjaci
Postupak pripreme:
Biskvit
- Bjelanjke sobne temperature umutiti mikserom, dodavati žlicu po žlicu šećera uz neprekidno mućenje.
- Kuhačom lagano umiješati oguljene, mljevene lješnjake i kakao. Kalup promjera 28 cm namazati maslacem i posuti oštrim brašnom. Uliti smjesu i peći 15 - 20 minuta u pećnici zagrijanoj na 180 °C.
Čokoladna krema
- Jaja umutiti sa šećerom te skuhati na pari do 80 °C.
- Dodati čokoladu i otopiti.
- Skinuti s vatre, u vruću kremu dodati maslac, mikserom umutiti.
- Ohladiti.
Krema od vanilije
- Žumanjke, šećer, škrobno brašno i 1 dl mlijeka umutiti mikserom te preliti zakuhanim mlijekom.
- Kremu kuhati kao puding i ohladiti.
- U hladnu kremu mikserom umutiti 2,5 dl tučenog vrhnja i aromu vanilije.
- Na pladanj za tortu staviti biskvit i oko njega obruč za tortu. Hladan biskvit preliti toplim mlijekom (oko 1 dl) te biskvit premazati čokoladnom kremom i ostaviti u zamrzivaču 1 sat.
- Premazati kremom od vanilije i ostaviti u hladnjaku najmanje 12 sati.
- Skinuti kalup te tortu ukrasiti tučenim slatkim vrhnjem.
Kako oguliti lješnjake?
Lješnjake peći u pećnici zagrijanoj na 180 °C dok ne porumene i dok ljuska ne počne pucati. Izvaditi ih iz pećnice, uviti u kuhinjsku krpu i protrljati.
Dobar tek!