Moji sinovi i muž uživaju u okusu čokolade, ja u vaniliji koja savršeno upotpuni i osvježi tortu. Stoga sam u ovu tortu odlučila ukomponirati i bijelu vaniliju i crnu čokoladu.
Ovo je torta koja svakome razvedri dan, probajte, nećete požaliti!
Želite li uživati u Mirjaninim slatkim i slanim receptima, požurite na blog Od slatkoga slađe, istoimenu Facebook stranicu i Instagram profil.
Sastojci za biskvit:
- 5 bjelanjaka
 - 120 g šećera
 - 120 g oguljenih lješnjaka
 - 2 žlice kakaa
 
Sastojci za čokoladnu kremu:
- 3 jaja
 - 80 g šećera
 - 200 g čokolade za kuhanje
 - 150 g maslaca
 
Sastojci za kremu od vanilije:
- 5 žumanjaka
 - 5 žlica šećera
 - 60 g škrobnog brašna
 - 5 dl mlijeka
 - 1 žlica arome vanilije
 - 2,5 dl vrhnja za šlag
 
Sastojci za ukrašavanje:
- 2 dl vrhnja za šlag
 - oguljeni lješnjaci
 
Postupak pripreme:
Biskvit
- Bjelanjke sobne temperature umutiti mikserom, dodavati žlicu po žlicu šećera uz neprekidno mućenje.
 - Kuhačom lagano umiješati oguljene, mljevene lješnjake i kakao. Kalup promjera 28 cm namazati maslacem i posuti oštrim brašnom. Uliti smjesu i peći 15 - 20 minuta u pećnici zagrijanoj na 180 °C.
 
Čokoladna krema
- Jaja umutiti sa šećerom te skuhati na pari do 80 °C.
 - Dodati čokoladu i otopiti.
 - Skinuti s vatre, u vruću kremu dodati maslac, mikserom umutiti.
 - Ohladiti.
 
Krema od vanilije
- Žumanjke, šećer, škrobno brašno i 1 dl mlijeka umutiti mikserom te preliti zakuhanim mlijekom.
 - Kremu kuhati kao puding i ohladiti.
 - U hladnu kremu mikserom umutiti 2,5 dl tučenog vrhnja i aromu vanilije.
 - Na pladanj za tortu staviti biskvit i oko njega obruč za tortu. Hladan biskvit preliti toplim mlijekom (oko 1 dl) te biskvit premazati čokoladnom kremom i ostaviti u zamrzivaču 1 sat.
 - Premazati kremom od vanilije i ostaviti u hladnjaku najmanje 12 sati.
 - Skinuti kalup te tortu ukrasiti tučenim slatkim vrhnjem.
 
Kako oguliti lješnjake?
Lješnjake peći u pećnici zagrijanoj na 180 °C dok ne porumene i dok ljuska ne počne pucati. Izvaditi ih iz pećnice, uviti u kuhinjsku krpu i protrljati.
Dobar tek!