gastro postao
Slatku, mirisnu i neodoljivu marmeladu od mandarina namaži na kruh, palačinke ili iskoristi u pripremi kolača.
Stiže nam sezona mandarina, a s njom i idealno vrijeme za pripremu slatke zimnice. Najbolji način za uživanje u tom ukusnom jesenskom voću je upravo priprema marmelada.
Marmeladu od mandarina možeš koristiti na razne načine; možeš dodati žlicu džema u jutarnje pahuljice, jogurt, kolače ili u preljev za salatu. Možeš je koristiti i kao nadjev za palačinke ili krafne.
Potrebno vam je:
- 2 kg mandarina
- 5 šalica šećera
- 6 šalica vode
- 3 žlice soka od limuna
Priprema:
- Oguli i očisti mandarine te ih podijeli u dvije skupine.
- Odstrani bijele dijelove i sve niti s kožice te svaki dio prereži na pola. Očisti koštice.
- Uzmi gazu te u nju stavi koštice i kožicu.
- U veliku posudu stavi vodu, zagrij ju te dodaj mandarine, šećer, limunov sok i gazu u kojoj se nalaze koštice i korica.
- Miješaj dok se šećer ne otopi.
- Pojačaj plamen dok sve ne proključa. Smanji plamen i na laganoj vatri kuhaj otprilike sat vremena, bez poklopca. Ponekad lagano promiješaj.
- Ugasi plamen i ostavi marmeladu 10 minuta da se hladi. Izvadi gazu s košticama i koricom van.
- U staklenke izlij smjesu, pričekaj da se ohladi pa dobro zatvori.
Uživaj u jutru!