gastro postao
Za blogerski izazov s narančom Sanja je pripremila 'zapleteni' kolač
Vrijeme pripreme: do 120 min
Broj porcija: 12
Težina pripreme: Složeno
Kalorija po osobi: 162
Tijesto
- 1 kom suhi kvasac
- 118 ml voda
- 28 g maslac, neslani
- 118 ml mlijeko kravlje, punomasno
- 56 g šećer, kristal
- 1 kom jaje kokošje
- 24 g kakao u prahu, nezašećereni
- 375 g glatko brašno
Punjenje
- 56 g maslac, neslani
- 130 g šećer, kristal
- 2 kom narančina kora
- 60 g čokolada za kuhanje
Priprema
- Priprema tijesta: Pripremite i izvažite sve sastojke da ih imate spremne.
- U manju posudicu ulijte 118 ml tople vode, dodajte kvasac i pola žličice šećera. Ne miješajte. Ostavite na toplom oko 5-10 minuta dok ne nabubri. Ako ne nabubri, bacite kvasac i pokušajte ponovno s novim.
- Na laganoj vatri otopite 28g maslaca, skinite ga sa vatre i prebacite u veliku plastičnu posudu. U maslac umiješajte mlijeko sobne temperature. Zatim dodajte šećer, jaje i sol i dobro izmješajte pjenjačom dok se sve ne spoji. Dodajte kakao i uzdigli kvasac, opet sve dobro izmješajte. Zatim dodajte brašno i zamijesite tijesto rukama ili mikserom. Dodajte si još brašna ukoliko treba dok ne dobijete lijepo glatko, ali pomalo ljepljivo tijesto - to tako treba.
- Tijesto premjestite u drugu posudu, koju ste malo nauljili. Prekrijte ga krpom i poklopcem i ostavite da se diže oko 2 sata ili dok se ne udvostruči.
- Priprema za pečenje: Prvo napravite sve za punjenje. Maslac otopite na laganoj vatri i ostavite sa strane. U jednu manju posudicu stavite šećer i koricu naranče. Dobro izmješajte kako bi korica pustila arome. Čokoladu nožem nasjeckajte na sitno i ostavite sa strane.
- Nakon što se je tijesto diglo prebacite ga na pobrašnjenu površinu i malo ga pospite brašnom. Razvaljajte tijesto u oblik pravokutnika na otprilike 30 * 40 cm.
- Razvaljano tijesto premažite sa svim otopljenim maslacem, pospite po njemu šećer sa narančinom koricom i posipajte isjeckanu čokoladu.
- Zarolajte tijesto.
- Škare uvaljajte u brašno i počnite rezati tijesto po pola. Režite ga malo po malo i svaki put škare uvaljajte u brašno.
- Kada ste tijesto izrezali sada mu spojite krajeve i počnite presavijati jednu stranu s drugom na način da vam unutarnja strana ide prema van. Slikama sam vam pokušala dočarati postupak. Punjenje će pokušati ispadati van, nedajte mu, samo ga svakim presavijanjem lijepo vraćajte na mjesto. Samo mirno i sve polako. Malo po malo. Dodatno si pobrašnite površinu na kojoj radite. Tijesto je jako mekano. Ali to je dobro da je takvo, kada se ispeče neće biti suho.
- Okrugli kalup promjera 20 cm (ako nemate, slobodno može i malo veći kalup) nauljite ili jednostavno samo položite na njega masni papir. Stranice kalupa također namastite i stavite ih tek kada kolač posložite na mjesto. Kolač ćete na kalup staviti tako da jedan vrh upletenog tijesta stavite na sredinu i krenete rolati tijesto u krug samo oko sebe, smireno i polako. Drugi vrh kada završite jednostavno gurnite ispod tijesta.
- Prekrijte ga sa krpom ili plastičnim poklopcem i ostavite na toplom da se diže još oko 30-45 minuta. Trebao bi doći taman do rubova kalupa.
- Dok se tijesto diže vi pećnicu ugrijte na 180C.
- Kolač pecite u ugrijanoj pećnici 40-45 minuta.