Recepti 09. prosinca 2019.

Ne budi gladna na poslu: 3 ideje za ručak s tunom

foto: Guliver/Shutterstock

Powered by:

gastro postao gastro.24sata.hr
Za tebe smo pripremili tri prefina recepta s tunom koja možeš napraviti i nositi na posao kao ručak. Postupak pripreme nije zahtjevan, a rezultat će biti fenomenalan

Tijekom radnog tjedna nemamo baš vremena kuhati, ali se s druge strane svaki put razveselimo toplom obroku za vrijeme pauze na poslu. Zato ti u ovom članku donosimo tri recepta s tunom koji su jednostavni za pripremu i neće ti oduzeti puno vremena, a jelo će biti tako fino da će ti pozavidjeti i tvoji kolege!

Pljeskavice od tune

Možda si mesne pljeskavice već pripremala, no jesi li probala one s tunom? Osim što ih je brže i lakše pripremiti, također su laganiji i zdraviji obrok od faširanog mesa. Možeš ih kombinirati s bilo kojim prilogom ili umakom koji će osvježiti cijelu kombinaciju.

 | Author: Guliver/Shutterstock foto: Guliver/Shutterstock

Sastojci

  • 2 konzerve Eva tuna fileta u biljnom ulju
  • 2 žličice senfa
  • 1 šalica usitnjenog bijelog kruha
  • 1 žličica limunova soka
  • 1 žlica vode
  • 2 žlice usitnjenog peršina
  • stabljika mladog luka (usitniti)
  • sol
  • papar
  • jaje
  • 2 žlice maslinova ulja
  • žličica maslaca

Postupak

  1. Ocijedi tunu, usitni ju te stavi u zdjelu i dodaj joj senf, kruh, limunov sok, vodu, peršin, sol i jaje. Sve sastojke pomiješaj te im dodaj soli i papra po potrebi.
  2. Kad to napraviš, podijeli smjesu na 4 dijela i od njih napravi pljeskavice. Stavi ih na masni papir i pusti da odstoje sat vremena (to će im pomoći da se ne raspadnu tijekom pečenja).
  3. Zagrij maslinovo ulje u tavi na srednjoj temperaturi i dodaj malo maslaca (isključivo zbog okusa). Nakon toga pažljivo stavi pljeskavice i peci ih 3 do 4 minute sa svake strane sve dok ne poprime zlatnu boju.
  4. Pljeskavice su gotove i sada im možeš dodati prilog i umak po želji. Dobar tek!

Rižoto s tunom

Rižoto je odličan izbor jer ga možeš pripremiti kod kuće i podgrijati na poslu, a on neće promijeniti svoj okus. U kombinaciji s tunom predstavlja ukusan i brz obrok koji je uvijek bolja opcija od bilo kojeg peciva iz susjedne pekare. 

Sastojci

  • 2 konzerve Eva tuna fileta u biljnom ulju
  • 7 šalica povrtnog temeljca
  • 2 do 4 režnja češnjaka (usitniti)
  • 2 žlice maslinova ulja
  • 3 žlice usitnjenog peršina
  • 1 manja glavica usitnjenog luka
  • 1 konzerva nasjeckanih rajčica
  • pola šalice riže za rižoto
  • sol
  • papar
  • pola šalice bijelog vina
  • 250 g mozzarelle 

 | Author: Guliver/Shutterstock foto: Guliver/Shutterstock

Postupak

  1. Stavi kocku za temeljac u lonac, dodaj vode i pusti da se kuha.
  2. Za to vrijeme ocijedi tunu te ju u zdjeli razlomi na komadiće. Nakon toga joj dodaj češnjak, jednu žlicu maslinova ulja i peršin te sve stavi sa strane.
  3. Kada voda proključa, smanji temperaturu. Zagrij preostalo ulje na srednje jakoj vatri u dubljoj tavi i potom dodaj luk. Miješaj luk sve dok ne omekša pa mu dodaj preostali češnjak. Prži jednu minutu dok češnjak ne pusti okus i potom umiješaj rajčice. Kuhaj sve dok rajčice skroz ne omekšaju (5 do 10 minuta). Začini po ukusu.
  4. Sada dodaj rižu i kuhaj miješajući sve dok se zrna riže ne odvoje, 2 do 3 minute.
  5. Potom umiješaj vino i kuhaj na srednje jakoj temperaturi, neprestano miješajući. Vino bi trebalo početi bubriti, ali ne prebrzo. Kuhaj, miješajući često i energično, sve dok se vino skroz ne upije.
  6. Potom dodaj temeljac i pusti da se sve krčka. Nakon 25 do 30 minuta riža bi trebala biti gotova te u nju možeš umiješati tunjevinu, a ako je suho, dodaj još malo temeljca.
  7. Pirjaj sve zajedno nekoliko minuta kako bi se okusi sjedinili. Prilikom posluživanja dodaj komadiće mozzarelle za puniji i bogatiji okus. 

Tuna-sendvič

Ako zaista nemaš vremena za bilo kakvo kuhanje, onda je za tebe najjednostavnija i najbolja kombinacija - tuna-sendvič! Topli tost možeš kombinirati s filetima od tune ili čak sardine, a rajčica i rikola dodatno će osvježiti ovu kombinaciju. Kao podlogu možeš koristiti humus ili bilo koji drugi namaz ako nisi ljubiteljica slanutka. Dodatna prednost ovog obroka jest ta što ga možeš pripremiti tijekom pauze na poslu.

Sastojci

 | Author: Podravka foto: Podravka

Postupak

1. Tostiraj integralni kruh i namaži ga humusom ili drugim namazom po želji. Ocijedi filete tune te ih složi na tost.

2. Nasjeckaj cherry rajčice i prvo dodaj njih, a zatim rikolu.

3. Kao dodatan touch, na kraju možeš dodati par listića badema, a sve začini solju i paprom.

Dobar tek!

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.