Recepti 12. prosinca 2018.

Isprobajte: Tradicionalni kolač na moderan način

foto: Shutterstock

Powered by:

gastro postao gastro.24sata.hr
I svečan i jednostavan, ovaj kralj blagdanskog stola prilagodljiv je različitim ukusima i skriva burnu povijest zbog koje ga svojataju dvije europske zemlje, a najbliži mu rođak živi u trećoj

Priznajte da će vam u lijeno zimsko jutro, dok se još niste sasvim probudili, uz šalicu kave dobro doći kriška bogatog kuglofa. Ovaj kolač s kvascem, suhim voćem i orašastim plodovima, pečen u karakterističnom rebrastom kalupu, nekoć je često na svečanim stolovima bio i u glavnoj ulozi.

Različita imena

U Srednjoj Europi poznat je kao Kugelhupf, Gugelhupf i Gugelhopf u njemačkom govornom području; kao bábovka, kuglof i šarkelj kod slavenskih naroda, a u Francuskoj se naziva kouglof, kougelhof i kougelhopf. Američki naziv bundt cake nije nimalo sličan prethodnima jer je nastao po uzoru na ime proizvođača ovih kalupa. Njemački naziv dolazi od imenice Gugel (kapuljača) i glagola hüpfen (skakati), dakle riječ je o kolaču koji u obliku kapuljače koji iskače iz kalupa. Kuglof je od svoga nastanka bio raskošna varijanta kruha i sastav mu je ovisio o bogatstvu kuće. Grožđice, orašasti plodovi i različiti likeri obično su obogaćivali ovaj slatki kruh s kvascem.

 

Objavu dijeli Backen.de (@backen.de)

Austrijski ponos

U kasnom srednjem vijeku posluživao se u današnjoj Austriji i susjednim zemljama na najvećim proslavama kao što su vjenčanja, i to ukrašen cvijećem, svijećama, lišćem i sezonskim voćem. Popularnost mu je narasla i zahvaljujući burnim povijesnim okolnostima. Naime, krajem 17. stoljeća Otomansko Carstvo proširilo se u Europu i zaprijetilo samom Beču. Uspješno razbijanje opsade slavilo se i kolačem koji je nalikovao na turbane turskih vojnika – kuglofom. Ovim dodirom kultura u Europi popularizirana je kava te su najprije u Beču, a kasnije i diljem Carstva, počele nicati kavane, u kojima se uz kavu najčešće posluživao kuglof. Kraljevska obitelj navodno ga je obožavala, a Austrija je ponosna na njega do današnjih dana: za vrijeme njezina predsjedanja Europskom unijom u sklopu kulturnog projekta Cafe Europe odabrala je da je predstavlja upravo kuglof.

Francusko objašnjenje

No, Francuzi, beskrajno ponosni na svoju hranu, kuglof smatraju svojim. Legenda kaže su još u doba Rimskog Carstva tri kralja s Istoka došla u alzaški grad Ribeauville i tamo iz zahvalnosti svojim domaćinima ostavili baš kuglof. Postoji i priča da je iz rodne Austrije u Francusku kuglof donijela Marija Antoaneta, posljednja francuska kraljica, koja se u povijesti osramotila izjavom da siromašni mogu jesti kolače ako nemaju kruha. Možda je pritom mislila baš na kuglof. Iako se drugačije priprema, kuglof neodoljivo podsjeća na još jedan slavni slatki kruh – talijanski panettone, koji se uz kuglof pojavljuje u primorskim dijelovima naše zemlje. Po legendi, prvi ga je pripremio i ime mu dao Toni, pomoćnik u kuhinji milanskog vojvode Ludovica Mora u 15. stojeću.

Hrvatska maštovitost

Čar je kuglofa u tome što, uz osnovne, dopušta dodavanje različitih sastojaka po želji, čime dobivate mnogo kombinacija okusa i mogućnost razvijanja svoje slastičarske kreativnosti. Možete mu dodati sušeno, kandirano i orašasto voće, aromatizirati ga različitim likerima te oblačiti u čokoladu ili u još kreativnije glazure. Za to vam odlično može poslužiti čak pet okusa Lino Lade, što vam je jednostavnije i brže rješenje. Pritom se možete i zaigrati pa kombinirati dvije ili tri boje, odnosno dva ili tri okusa. 

 

Objavu dijeli Camila Hurst (@piesandtacos)

Nemate inspiracije?

Da bismo vas inspirirali, donosimo vam osnovni recept za kuglof kao ulaznicu u čaroban svijet kuglofa. Možete ga prilagođavati svom ukusu koristeći različite okuse Lino Lade. Ako kreirate recept kojim se osobito ponosite, slobodno ga podijelite s nama.

Klasični kuglof

  • 100 g maslaca
  • 240 g brašna
  • 150 g šećera u prahu
  • 150 g kristal-šećera
  • 60 grama grožđica
  • 4 jaja
  • vanilin-šećer
  • sitno nasjeckana kora limuna

Za preljev

Miksajte omekšani maslac i šećer u prahu dok smjesa ne postane ujednačena. Izmiksajte bjelanjke i povežite ih sa smjesom maslaca i šećera. Dodajte žumanjke, vanilin-šećer, kristal-šećer, brašno, limunovu koru, grožđice i dobro promiješajte. 

Ugrijte pećnicu na 180 stupnjeva. Kalup namažite maslacem i pospite brašnom. Napunite ga pripremljenom smjesom i pecite oko sat vremena. Pustite kuglof da se ohladi (što može potrajati i sat vremena) prije nego ga preokrenete. Ako je površina neravna, izravnajte je nožem.

Slatko vrhnje zagrijte, dodajte Lino ladu milk i miješajte dok ne dobijete gusti preljev. Kuglof prelijte tim preljevom (ili izaberite neki drugi okus po želji).

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.