gastro postao
Poznato domaće jelo koje su nam kuhale naše bake i mame
Za sve koji vole piletinu, a znamo da vas je puno, ovo je pravi recept. Može se jesti bar jednom tjedno, pogotovo sad u hladnije dane da te zagrije. Jednostavna priprema, a na kraju neodoljivo meko meso u finom, gustom umaku - bolje ne može!
Pileći paprikaš najbolje se slaže uz njoke, pire, palentu ili rižu. Još to samo preostaje odabrati salatu i uživanje u ručku može početi.
Sastojci:
- 500 g piletine (batci, zabatci, veći komadi prsa...)
- 2 glavice luka
- 3 mrkve
- 1 manji korijen celera
- 2 žlice koncentrata rajčice
- 2 žličice mljevene crvene paprike
- 3 žlice kiselog vrhnja
- Pileći temeljac
- Peršin
- Ulje
- Sol, papar
Priprema:
- Piletinu najprije začiniti soli i paprom.
- Na tavi zagrijati ulje pa na svih strana zapeći meso.
- Izvaditi ga iz tave i na isto ulje dodati sitno sjeckani luk.
- Pirjati dok ne poprimi zlatnu boju, a zatim dodati naribanu mrkvu i celer.
- Još kratko pirjati pa dodati temeljca toliko da prekrije povrće.
- Začiniti crvenom paprikom, soli i paprom, a zatim dodati i koncentrat rajčice.
- Dobro pomiješati pa dodati meso i pustiti da se kuha oko sat vremena.
- U slučaju da temeljac ispari, svakako ga dodati još kako biste na kraju dobili bogat umak.
- Pred kraj kuhanja iz tave izvaditi meso i dio temeljca pa ga pomiješajte s kiselim vrhnjem.
- Preostalo povrće u tavi usitnite štapnim mikserom i dodajte mješavinu s kiselim vrhnjem.
- Dobro promiješati, vratite meso, posipati svježim peršinom i poslužiti toplo.
Dobar tek!