Tjestenina s tunom, hladna tuna salata... Sve su ovo jela koja su već bezbroj puta pripremana, ali moramo priznati (a vjerujemo da će se s nama složiti i svi tunoljupci) kako smo ih se malo zasitili. Stoga, što kažeš na to da tunu pokušaš napraviti s pečenom paprikom ili da faširancima promijeniš glavni sastojak - meso, i ubaciš svoju najdražu namirnicu? Donosimo ti jednostavne neobične recepte u koje će se tvoje nepce zaljubiti na prvi zalogaj!
1. Azijski faširanci s tunom
Sastojci
- Eva tuna
- sitno sjeckani manji luk
- češnjak u prahu
- 2 jaja
- 50 ml sojina umaka
- 100 g krušnih mrvica
- 2 žlice otopljenog maslaca
- 100 g majoneze
- 1 žlica limunova soka
- ulje
- papar
Priprema
- Zamućena jaja pomiješaj s tunom, sojinim umakom, lukom, krušnim mrvicama, maslacem i paprom. Zatim smjesu oblikuj u faširance i stavi ih u hladnjak na pola sata.
- Dok se oblikovani faširanci hlade, pomiješaj majonezu, češnjak u prahu i limunov sok. Nakon što izvadiš faširance, zagrij ulje u tavi i poprži ih 4-5 minuta s obiju strana.
- Faširance posluži uz umak od majoneze.
2. Pečene paprike punjene tunjevinom
Sastojci
- 2 Eva tune
- 1 tegla pečenih paprika
- pola sitno nasjeckanog luka
- umak aioli
- 3 žlice peršina
- malo nasjeckanih kapara
- 1 žlica limunova soka
- 2 žlice maslinova ulja
- sol i papar
Priprema
- Ocijedi tunu te ju utisni u zdjelicu. Dodaj nasjeckani luk, umak aioli, limunov sok, peršin, kapare, maslinovo ulje te sol i papar. Po potrebi smjesu možeš dodatno začiniti.
- Nakon što dobro promiješaš smjesu, na red dolazi punjenje paprika. Pripazi da ne staviš preveliku količinu smjese kako paprika ne bi pukla.
- Punjene pečene paprike s tunom možeš poslužiti uz prepečeni ili kruh po želji.
3. Tuna kroketi
Sastojci
- 3 velika krumpira
- 3 Eva tune
- 3 žlice maslaca
- 60 g sira
- 1 jaje
- pola sitno sjeckanog luka
- 1 režanj češnjaka
- peršin, sol, papar
Paniranje
- 2 jaja
- brašno
- krušne mrvice
- ulje
Priprema:
- Oguljen, opran i narezan krumpir kuhaj u posoljenoj vodi. Kad se skuha, zgnječi krumpir, dodaj maslac i dobro izmiješaj.
- U pire dodaj češnjak, tunu, luk, peršin, naribani sir, jaje, sol i papar. Nakon toga izmiješaj pire, napravi kuglice i stavi ih u hladnjak na 15-ak minuta.
- U 3 posude stavi izmućena jaja, brašno i krušne mrvice. Ohlađene kuglice najprije uvaljaj u brašno, zatim jaja i na kraju krušne mrvice. Kuglice isprži na ulju u zagrijanoj tavi. Krokete možeš poslužiti uz salatu po izboru.
Dobar tek!