gastro postao
Slasna kombinacija moussea i umaka od borovnica
Vrijeme pripreme: do 45 min
Broj porcija: 2
Težina pripreme: Srednje
Kalorija po osobi: 1621
Mousse
- 8 dl sojino mlijeko
- 200 g bijela čokolada
- 200 g tamna čokolada
- 3 žlica aru prah
- 2 žlica agar-agar alge
- 1 mala žlica ekstrakt vanilije
- 100 g indijski oraščić
- 1 dl agavin sirup
- javorov sirup
Umak od borovnica
- 200 g borovnice
- 1 dl ječmeni slad
- 1 dl agavin sirup
Priprema
- Za pripremu moussea, listiće alge agar-agar kuhajte u mlijeku 10 minuta.
- Razmutite aru prah u malo vode pa dodajte u mlijeko. Ostavite nekoliko sekundi na vatri pa ugasite vatru. Dodajte ekstrakt vanilije, agavin i javorov sirup. Prepolovite smjesu.
- U jednoj polovici razmutite crnu, a u drugoj bijelu čokoladu. Jednu pa drugu smjesu stavite u blender, dodajte polovice sojina šlaga i u smjesu s crnom čokoladom indijske oraščiće pa miksajte.
- U nauljeni kalup do polovice ulijte prvo jednu kremu, pa do vrha drugu. Ostavite da se ohladi. Izvadite prije posluživanja.
- Za umak od borovnica, polovicu količine borovnica dobro pomiješajte u blenderu. Zatim dodajte ostatak cijelih borovnica.
- Pomiješajte slad i agavin sirup pa zakuhajte. Kad zakipi mješavina, nastavite kuhati nekoliko minuta, pa umiješajte u borovnice.
- Prije posluživanja prelijte preko moussea.
Izvor "Preporuka chefa – vrhunski užici prirodne kuhinje", Tvrtka Šakote