gastro postao
Slatki užitak s jabukama i cimetom
Crumble, tradicionalni britanski desert, dobio je ime po svojoj mrvičastoj “glazuri”, koja se radi tako da rukama istrljate brašno, omekšani maslac. Doslovan prijevod s engleskog znači “mrviti se”. Ova poslastica od mrvičastog tijesta i sezonskog voća osvaja jednostavnošću pripreme i neiscrpnim mogućnostima. Mogu mu se dodati jabuke, trešnje, višnje, borovnice, orašasti plodovi te zobene pahuljice ili grožđice.
Mi ti donosimo recept za neodoljivi mirisni crumble s jabukama i cimetom.
Sastojci:
Za nadjev:
- 450 g jabuka
- 50 g smeđeg šećera
- 1 žlica brašna
- 1 prstohvat mljevenog cimeta
Ostalo:
- 300 g brašna
- 1 prstohvat soli
- 175 g smeđeg šećera
- 200 g maslaca + 1/2 žlice maslaca
Priprema:
- Ugrijati pećnicu na 180°C. Staviti šećer i brašno u veliku posudu pa dobro promiješati. Uzeti malo maslaca i umiješti u smjesu s brašnom. Miješati dok se ne dobije smjesu slična krušnim mrvicama.
- Staviti oguljene jabuke bez koštica u veliku posudu te posuti šećerom, brašnom i cimetom. Sve dobro promiješati. Namastiti vatrostalnu posudu s pola žlice maslaca.
- Unutra staviti jabuke i posuti pripremljenom smjesom od brašna, maslaca i smeđeg šećera.
- Peći 40- 45 minuta i poslužiti uz kuglicu sladoleda od vanilije.