Ova salata sve je samo ne dosadna. Osvježava, puna je boja i okusa i garantirano će s tanjura nestati i njezini najmanji komadići. Ujedno je i prava vitaminska bomba s obiljem prijeko potrebnih vitamina i minerala tijekom zimskih, hladnih mjeseci.
Čak i ako kod kuče nemaš sve navedene sastojke, lako ju je napraviti - sa svim onim namirnicama koje zapravo imaš kod kuće, odnosno u kombinaciji voća, povrća i orašastih plodova koja tebi najbolje odgovara. Jabuke su ovdje kako bi salati dale potrebnu svježinu, a orasi zato što izvrsno idu uz jabuke, ali i zato što su među orašastim plodovima upravo orasi jedan od najpopularnijih dodataka salatama.
Inače, najbolji orašasti plodovi za salate, na temelju različitih parametara, od okusa i teksture do hranjivih vrijednosti, pa čak i cijene, uključuju pekanske orahe, orahe, bademe, pinjole, kikiriki, pistacije i indijske oraščiće.
Šarena salata s jabukom i orasima
Sastojci (za 4 osobe):
- 100 g matovilca
- 100 g crvenog radiča
- vezica rukole
- mrkva
- ljubičasti luk
- 12 oraha
- žlica bijelog vinskog octa
- 2 žlice soka od limuna
- ½ žličice senfa
- sol i papar
- prstohvat šećera
- 4 žlice sjemenki suncokreta
- jabuka
Priprema:
- Sve salate operi, očisti i prosuši. Mrkvu oguli i nareži na tanke trakice. Luk oljušti i nareži na kolutiće. Orahe krupno nasjeckaj.
- Pomiješaj ocat, sok od limuna, senf, sol, papar i šećer. Jabuku operi, raščetvori, očisti i nareži na komade. Potom jabuku, mrkvu i luk umiješaj u umak za salatu.
- Salate pomiješaj s dresingom i rasporedi u zdjelice. Neposredno prije posluživanja salatu pospi orasima.