gastro postao
Jednom kada ga probate - zavoljet ćete ga iste sekunde
Čokoladni mousse vole valjda baš svi! No jeste li probali onaj s lješnjacima? I malo likera od lješnjaka? Dopustite da vas potpuno oduševi ovo čisto savršenstvo u čašici!
Sastojci:
- 170 g prženih, oljuštenih lješnjaka
- 85 g krem sira, primjerice mascarpone
- 1/3 šalice likera od lješnjaka
- 225 g tamne čokolade (60 % kakao)
- 1 šalica mlijeka
- 1/3 šalice šećera
- 1/4 žličice soli
- 2 jaja, razmućena
- 1 šalica vrhnja za šlag (hladnog)
Priprema:
- 140 g lješnjaka samljeti u blenderu - ostatak ostaviti za ukrašavanje (nasjeckati ih na sitne komadiće)
- Lješnjake u blenderu mljeti dok se ne pretvore u jako glatku pastu i sastrugati ih sve s blendera
- U srednjoj posudi, pomiješati sir i liker - dok ne postane izjednačeno. Posipati čokoladom nasjeckanom na komadiće
- U drugoj posudi, zagrijati mlijeko, pastu, sol i šećer - dok se ne počne stvarati para iznad mlijeka (ne zakuhati)
- Postupno, s otprilike pola mlijeka zaliti jaja i dobro promiješati pa prebaciti mlijeko s jajima u posudu s ostatkom mlijeka i kuhati na najnižoj temperaturi - neprestano miješajući.
- Preliti vruće mlijeko i jaja preko čokolade i sira i miješati dok se sva čokolada ne rastopi i smjesa ne izjednači; staviti u hladnjak na 45 minuta da se ohladi
- Izmiksati vrhnje za šlag, ali da ne bude prečvrsto
- Ohlađenu smjesu izvaditi iz hladnjaka i nježno umiješati šlag da se sve izjednači
Poslužiti u staklenim čašicama ukrašeno sjeckanim prženim lješnjacima!