Recepti 22. prosinca 2016.

Neodoljivi čokoladni mousse s lješnjacima

Thinkstock
gastro postao gastro.24sata.hr
Jednom kada ga probate - zavoljet ćete ga iste sekunde

Čokoladni mousse vole valjda baš svi! No jeste li probali onaj s lješnjacima? I malo likera od lješnjaka? Dopustite da vas potpuno oduševi ovo čisto savršenstvo u čašici!

Sastojci: 

  • 170 g prženih, oljuštenih lješnjaka
  • 85 g krem sira, primjerice mascarpone
  • 1/3 šalice likera od lješnjaka
  • 225 g tamne čokolade (60 % kakao)
  • 1 šalica mlijeka
  • 1/3 šalice šećera
  • 1/4 žličice soli
  • 2 jaja, razmućena
  • 1 šalica vrhnja za šlag (hladnog)

Priprema:

  1.  140 g lješnjaka samljeti u blenderu - ostatak ostaviti za ukrašavanje (nasjeckati ih na sitne komadiće)
  2. Lješnjake u blenderu mljeti dok se ne pretvore u jako glatku pastu i sastrugati ih sve s blendera
  3. U srednjoj posudi, pomiješati sir i liker - dok ne postane izjednačeno. Posipati čokoladom nasjeckanom na komadiće
  4. U drugoj posudi, zagrijati mlijeko, pastu, sol i šećer - dok se ne počne stvarati para iznad mlijeka (ne zakuhati)
  5. Postupno, s otprilike pola mlijeka zaliti jaja i dobro promiješati pa prebaciti mlijeko s jajima u posudu s ostatkom mlijeka i kuhati na najnižoj temperaturi - neprestano miješajući. 
  6. Preliti vruće mlijeko i jaja preko čokolade i sira i miješati dok se sva čokolada ne rastopi i smjesa ne izjednači; staviti u hladnjak na 45 minuta da se ohladi
  7. Izmiksati vrhnje za šlag, ali da ne bude prečvrsto
  8. Ohlađenu smjesu izvaditi iz hladnjaka i nježno umiješati šlag da se sve izjednači

Poslužiti u staklenim čašicama ukrašeno sjeckanim prženim lješnjacima! 

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.