Najdraža su mi ona peciva u koja je lako ukomponirati različite okuse, koja ne zahtijevaju dizanje tijesta i brzo se pripremaju. Upravo je takav recept za ove pogačice
Potrebne namirnice za ovaj recept sigurno imaš kod kuće. Potrebno je samo malo brašna, mlijeka, majoneze i prašak za pecivo. Punjenje možeš prilagoditi vlastitom ukusu dodavanjem svega; od raznog povrća do salama. Ja sam odabrao mladi luk, koji, osim okusom, oplemenjuje ove brze pogačice izgledom.
Sastojci
- 250 grama glatkog brašna
- 1 prašak za pecivo
- 1 čajna žlica soli
- 185 mililitara mlijeka
- 120 grama Zvijezda majoneze
- 40 grama mladog luka
Priprema
- Mladi luk očisti i nožem nareži na manje komade.
- U dubokoj posudi pomiješaj glatko brašno, prašak za pecivo, začine i mladi luk. Dodaj majonezu i ulij mlijeko sobne temperature.
- Kuhačom sjedini sve sastojke u glatku ljepljivu smjesu. Pomoću iste kuhače ili dviju jušnih žlica izvadi i oblikuj manje pogačice. Pogačice odloži na lim s papirom za pečenje.
- Ne moraš paziti na pravilan oblik pogačica prilikom njihova oblikovanja. Što su nepravilnije položene na lim to će izgledati ljepše i rustikalnije.
- Ostavi malo razmaka između pogačica kako se ne bi prilikom pečenja napuhale i međusobno spojile.
- Pogačice peci u prethodno zagrijanoj pećnici na 200 Celzijevih stupnjeva oko 20 minuta ili dok ne prime zlatno smeđu boju. Duljina pečenja ovisit će o veličini i debljini pogačica.
- Posluži ih uz umak po želji, a ja predlažem da ih isprobaš uz Zvijezda majonezu!
Dobar tek!
Darko Kontin, Gastrolovac