Ako volite pržene ribice, poput srdelica, vrijeme je da probate i pržene inćune.
Poslužite ih tople, s krumpirićima iz pećnice, posipajte s malo češnjaka ili peršina i maslinovog ulja i uživajte u divnoj, a jednostavnoj gozbi! Ili pripremite sjajni umak od peršina, češnjaka i limunova soka u koji ćete ih umakati! A vjerujte nam, polizat ćete prste nakon svakog zalogaja!
Ono što je najbolje kod ovih ribica, jest to što ćete ih pripremiti u manje od pola sata!
Možete ih peći i u pećnici, na papiru za pečenje, te tako smanjiti udio masnoće na minimum.
Sastojci:
- 1 kg inćuna, očišćenih
- 2 šalice kukuruznog brašna
- sol
- ulje
- Za umak od peršina:
- sok od 2 limuna
- 3 zdrobljena češnja češnjaka
- sol
- nekoliko listića čili papričice
- nekoliko žlica sjeckanog peršina
Priprema:
- Inćune očistiti te im izvaditi i kosti (ako želite) pa ih posoliti i dobro uvaljati u kukuruzno brašno
- Zagrijati ulje te peći inćune dok ne dobiju zlatnu boju s obje strane - oko 3 - 4 minute
- Pržene inćune slagati na tanjur s papirnatim ručnikom da upije višak masnoće (ili ih poslažite na papir za pečenje pa samo malo pokapajte uljem i pecite u pećnici zagrijanoj na 180 stupnjeva 15 minuta (ili manje, ovisno kako su veliki))
- Pripremiti umak od peršina: pomiješati sastojke u staklenoj zdjelici
- Pečene inćune poslužiti tople s pripremljenim umakom
Dobar tek!