Recepti 23. veljače 2017.

Neodoljivo ukusni prženi inćuni!

foto: Thinkstock
gastro postao gastro.24sata.hr
Hrskave i slasne ribice koje bismo jeli svaki dan!

Ako volite pržene ribice, poput srdelica, vrijeme je da probate i pržene inćune.

Poslužite ih tople, s krumpirićima iz pećnice, posipajte  s malo češnjaka ili peršina i maslinovog ulja i uživajte u divnoj, a jednostavnoj gozbi! Ili pripremite sjajni umak od peršina, češnjaka i limunova soka u koji ćete ih umakati! A vjerujte nam, polizat ćete prste nakon svakog zalogaja!

Ono što je najbolje kod ovih ribica, jest to što ćete ih pripremiti u manje od pola sata! 

Možete ih peći i u pećnici, na papiru za pečenje, te tako smanjiti udio masnoće na minimum.

Sastojci:

  • 1 kg inćuna, očišćenih
  • 2 šalice kukuruznog brašna
  • sol
  • ulje
  • Za umak od peršina: 
  • sok od 2 limuna
  • 3 zdrobljena češnja češnjaka
  • sol
  • nekoliko listića čili papričice
  • nekoliko žlica sjeckanog peršina

Priprema:

  1. Inćune očistiti te im izvaditi i kosti (ako želite) pa ih posoliti i dobro uvaljati u kukuruzno brašno
  2. Zagrijati ulje te peći inćune dok ne dobiju zlatnu boju s obje strane - oko 3 - 4 minute 
  3. Pržene inćune slagati na tanjur s papirnatim ručnikom da upije višak masnoće (ili ih poslažite na papir za pečenje pa samo malo pokapajte uljem i pecite u pećnici zagrijanoj na 180 stupnjeva 15 minuta (ili manje, ovisno kako su veliki))
  4. Pripremiti umak od peršina: pomiješati sastojke u staklenoj zdjelici 
  5. Pečene inćune poslužiti tople s pripremljenim umakom

Dobar tek! 

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.