gastro postao
Schwarzwald torta spada među najslavnije torte svijeta. Ime je dobila po Schwarzwaldu, pokrajini u Baden-Württembergu u jugozapadnoj Njemačkoj, području nadaleko poznatom po višnjama i voćnoj rakiji. Vjeruje se kako se ova torta počela praviti krajem 16. stoljeća, ali originalni recept i njegov autor nisu ni danas poznati.
Voliš li Schwarzwald tortu, onda ćeš voljeti i ovu predivnu, jednostavniju verziju iste!
Ukusna Schwarzwald torta, zarolana i pripremljena na potpuno nov način, vjerojatno će se svidjeti svima. S ovom jednostavnom roladom nećeš imati puno posla kao na primjer s izradom torte. Savršen spoj višanja, šlaga i čokolade, kombinacija je koja oduševljava apsolutno sve.
Uživaj u ovom predivnom ukusnom kolaču.
Potrebno ti je:
Za biskvit:
- 2/3 šalice oštrog brašna
- 1/4 žlice sode bikarbone
- 1/4 žlice soli
- 4 jaja
- 1 šalica šećera
- 2 žlice vode
- 1/4 šalice kakao praha
- 1 - 2 žlice ulja
Za kremu:
- 3 šalice vrhnja za šlag
- 1/4 šalice mljevenog šećera
- 1 teglica kompota od višanja
- 1 žličica cimeta
- 5 žlica škrobnog brašna
- Tamna čokolada za ukrašavanje
Priprema:
- Zagrijati pećnicu na 180 stupnjeva.
- U manjoj posudi pomiješati brašno, sodu i sol. U drugu posudu staviti jaja i miksati ih električnim mikserom otprilike 5 minuta - dok ne postanu vrlo svijetla. Postupno jajima dodavati šećer i miksati još 4 minute
- U maloj zdjelici pomiješati kakao i ulje - miješati dok se ne postigne izgled otopljene čokolade. Dodati vodu i dobro izmiješati. Kakao pomiješati s jajima i izmiksati da se ujednači
- Pomiješati brašno s jajima i miješati rukom dok ne postane homogeno.
- Prebaciti dobivenu smjesu na papir za pečenje u posudu za pečenje. Peći 15 - 17 minuta. Izvaditi s papirom i ostaviti da se ohladi.
- Ocijediti višnje i odvojiti dio soka iz kompota (100 ml) te ga pomiješati sa šećerom, cimetom i škrobnim brašnom; preostali dio soka (150 ml) zakuhati te dodati sok pomiješan sa škrobnim brašnom i brzo miješati pjenjačom kako se ne bi stvorile grudice. Ohladiti.
- Od vrhnja za šlag, izraditi čvrst šlag.
- Na ohlađeni biskvit namazati dio šlaga, poslagati višnje, namazati skuhani sok od višanja i zarolati biskvit, pazeći da nije previše pritisnut. Kada je biskvit zarolan, premazati ga ostatkom šlaga i bogato naribati čokoladu za kuhanje po cijeloj roladi.
I rolada je gotova!