Upoznajte cheddar, tvrdi sir narančaste boje i jakih okusa. Potječe iz Engleske i dolazi u nekoliko vrsta, ovisno o načinu obrade i pokrajini iz koje potječe.
Dopustite siru koji obožava cijeli svijet da vas u potpunosti zavede i klasik kao što je pohana piletina pretvori u nešto posve drugačije, još bolje.
Zbog svojih jakih okusa, cheddar će se odlično slagati u sendvičima i različitim punjenjima dok će hrskavoj pohanoj piletini dati na dodatnoj važnosti. Naime, cheddar nije običan sir. Zbog njega će omotač za piletinu postati daleko bogatiji i slasniji, poprimit će neke sasvim nove, do sada nepoznate okuse, a jednostavno jelo kao što je pohano meso pretvoriti u fenomenalan gastronomski užitak.
Za pripremu pohane piletine trebat će vam:
- 700 g piletine
- 4 bjelanjka
- 150 g cheddara
- 150 g krušnih mrvica
- 50 g maslaca
Za umak:
- 50 g maslaca
- 40 g brašna
- 250 ml temeljca
- 100 g sira
- 1 žlica svježeg peršina
- Sol, papar
Priprema:
- Bjelanjke ubacite u posudu pa ih istucite tako da dobijete mjehuriće na površini.
- U drugoj posudi pomiješajte krušne mrvice i sitno ribani sir.
- Piletinu nasjeckajte na manje komadiće ako je to moguće.
- Svaki komad ubacite u bjelanjke, a zatim ga uvaljajte u smjesu sira i mrvica.
- Piletinu pržite u vrućem ulju ili pecite u pećnici na 200 stupnjeva oko 25 minuta.
- Dok se piletina peče, pripremite umak tako da u posudi najprije otopite maslac.
- Dodajte mu brašno pa sve zajedno pretvorite u pastu.
- Dodajte temeljac i sve dobro promiješajte. U umaku ne smije biti grudica.
- Dodajte sir i kuhajte dok se skroz ne otopi.
- Na kraju dodajte sol i papar po potrebi, pospite peršinom.
- Maknite s vatre pa poslužite uz piletinu.
Dobar tek!