gastro postao
Zanimljivi kolačići koji će sigurno privući pozornost okupljenih za novogodišnjim stolom
Vrijeme pripreme: do 45 min
Broj porcija: 25
Težina pripreme: Jednostavno
Kalorija po osobi: 113
Tijesto
- 500 g pšenično brašno, bijelo
- 1 kom kvasac, svježi
- 60 g šećer, kristal
- 2 dl mlijeko kravlje ( 3.3% masti )
- 60 g maslac, slani
- 1 kom jaje kokošje
- sol
- 1 kom limun
Nadjev
- 100 g marcipan
- 150 g lješnjak, mljeveni
- 100 g šećer, smeđi (djelomično rafin.)
- 3 kom bjelanjak kokošji
Priprema
- Razmrvite kvasac s malo brašna, šećera i toplog mlijeka te ostavite 15 minuta. Dodajte preostali šećer, brašno, sol, jaje, omekšani maslac i limunovu koricu.
- Zamijesite tijesto i pustite da se diže pola sata. Za to vrijeme promiješajte marcipan, lješnjake i šećer sa žumanjkom. Razvaljajte tijesto debelo četiri mm, izrežite 20 kolutova promjera osam cm i deset kolutova promjera četiri cm. Od preostalog tijesta oblikujte uši.
- Nadjev razdjelite na deset krugova, premažite rubove žumanjkom i pokrijte s drugih deset.
- U malim krugovima izrežite dvije rupice za njušku. Premažite njuškice i uši žumanjkom i zalijepite.
- Oči napravite tako da utisnete mrvice od čokolade. Složene praščiće stavite na lim obložen papirom za pečenje i pustite da se dignu još 15 minuta. Pecite ih 15 minuta na 200°c.
Izvor Skuhatćute