Recepti 03. listopada 2014.

Novogodišnji praščići

gastro postao gastro.24sata.hr
Zanimljivi kolačići koji će sigurno privući pozornost okupljenih za novogodišnjim stolom

Vrijeme pripreme: do 45 min

Broj porcija: 25

Težina pripreme: Jednostavno

Kalorija po osobi: 113

Tijesto

  • 500 g pšenično brašno, bijelo
  • 1 kom kvasac, svježi
  • 60 g šećer, kristal
  • 2 dl mlijeko kravlje ( 3.3% masti )
  • 60 g maslac, slani
  • 1 kom jaje kokošje
  • sol
  • 1 kom limun

Nadjev

  • 100 g marcipan
  • 150 g lješnjak, mljeveni
  • 100 g šećer, smeđi (djelomično rafin.)
  • 3 kom bjelanjak kokošji

Priprema

  1. Razmrvite kvasac s malo brašna, šećera i toplog mlijeka te ostavite 15 minuta. Dodajte preostali šećer, brašno, sol, jaje, omekšani maslac i limunovu koricu.
  2. Zamijesite tijesto i pustite da se diže pola sata. Za to vrijeme promiješajte marcipan, lješnjake i šećer sa žumanjkom. Razvaljajte tijesto debelo četiri mm, izrežite 20 kolutova promjera osam cm i deset kolutova promjera četiri cm. Od preostalog tijesta oblikujte uši.
  3. Nadjev razdjelite na deset krugova, premažite rubove žumanjkom i pokrijte s drugih deset.
  4. U malim krugovima izrežite dvije rupice za njušku. Premažite njuškice i uši žumanjkom i zalijepite.
  5. Oči napravite tako da utisnete mrvice od čokolade. Složene praščiće stavite na lim obložen papirom za pečenje i pustite da se dignu još 15 minuta. Pecite ih 15 minuta na 200°c.

Izvor Skuhatćute

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.