Recepti 13. listopada 2014.

Nutella & Baileys tiramisu

Nutella & Baileys tiramisu
gastro postao gastro.24sata.hr
Naša blogerica Sandra Rončević za vlastiti je rođendan napravila tiramisu s pomakom

Vrijeme pripreme: do 60 min

Broj porcija: 12

Težina pripreme: Srednje

Kalorija po osobi: 613

Piškote

  • 400 g piškote
  • 4 mala žlica kava u zrnu, pržena
  • 1 dl bailey liker
  • 0.50 dl tamni rum

Krema

  • 500 g mascarpone
  • 500 ml vrhnje za šlag
  • 3 kom žumanjak kokošji (sirovi )
  • 1 kom jaje kokošje
  • 2 žlica šećer, kristal
  • 2 kom vanilin šećer
  • 200 g čokoladni namaz "nutela"
  • kakao u prahu, nezašećereni

Priprema

  1. Skuhajte 0.5 l kave (turska, espresso ili nescaffe, onu koju najviše volite), pustite je da se ohladi. Kad se ohladila, prelijte je u širu posudu, dodajte joj Baileys i rum te promiješajte. Neka odstoji do trenutka umakanja piškota.
  2. Napravite kremu: odvojite 3 žutanjka od bjelanjaka (bjelanjke sačuvajte za nešto drugo, npr. za macarons ili beze kore), dodajte jedno cijelo jaje, šećer, vanilin šećer (ili pastu od vanilije) i izmutite mikserom u pjenastu smjesu. Nakon što ste dobro izmutili, u smjesu dodajte mascarpone i mutite mikserom dok se dobro ne sjedini.
  3. U drugoj posudi mikserom umutite slatko vrhnje dok ne dobijete kompaktnu smjesu, odnosno šlag. Pazite da previše ne izradite vrhnje mikserom jer bi se ono moglo pretvoriti u maslac.
  4. Tako napravljeni šlag dodajte u smjesu od jaja i sira pa kuhačom ili silikonskom špatulom dobro izmiješajte. Nemojte više mutiti mikserom.
  5. Odvojite pola gotove smjese od sira i jaja u drugu posudu i jednoj polovici dodajte 200 g nutelle (koju ste malo zagrijali pa ohladili kako bi postala više tekuća i lakša za "rukovanje"). Dobro izmiješajte kuhačom i špatulom dok se nutella ne sjedini s kremom.
  6. Pripremite si dovoljno veliki kalup ili vatrostalnu posudu u koju ćete slagati kolač: piškote podijelite na dva jednaka dijela (za dva sloja) pa krenite sa slaganjem tako da svaku piškotu umočite u pripremljenu kavu (pazite da ih ne razmočite) pa ih slažite u dva reda dok ne potrošite prvu polovicu. Na tako posložene piškote stavite kremu s nutellom i dobro poravnajte. Pa ponovite s drugim slojem piškota koje slažete direktno na kremu s nutellom. Kad ste završili s piškotama, na njih stavite ostatak kreme, tj. onaj dio koji ste ostavili sa strane bez dodavanje nutelle.
  7. Na kraju cijeli kolač dobro posipajte prahom gorkog kakaa i stavite u hladnjak da se dobro ohladi (najbolje preko noći).
  8. Prije služenja još jednom posipajte prahom gorkog kakaa i režite na veće komade pa poslužite uz ponosni osmijeh.
Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.