gastro postao
Naša blogerica Sandra Rončević za vlastiti je rođendan napravila tiramisu s pomakom
Vrijeme pripreme: do 60 min
Broj porcija: 12
Težina pripreme: Srednje
Kalorija po osobi: 613
Piškote
- 400 g piškote
- 4 mala žlica kava u zrnu, pržena
- 1 dl bailey liker
- 0.50 dl tamni rum
Krema
- 500 g mascarpone
- 500 ml vrhnje za šlag
- 3 kom žumanjak kokošji (sirovi )
- 1 kom jaje kokošje
- 2 žlica šećer, kristal
- 2 kom vanilin šećer
- 200 g čokoladni namaz "nutela"
- kakao u prahu, nezašećereni
Priprema
- Skuhajte 0.5 l kave (turska, espresso ili nescaffe, onu koju najviše volite), pustite je da se ohladi. Kad se ohladila, prelijte je u širu posudu, dodajte joj Baileys i rum te promiješajte. Neka odstoji do trenutka umakanja piškota.
- Napravite kremu: odvojite 3 žutanjka od bjelanjaka (bjelanjke sačuvajte za nešto drugo, npr. za macarons ili beze kore), dodajte jedno cijelo jaje, šećer, vanilin šećer (ili pastu od vanilije) i izmutite mikserom u pjenastu smjesu. Nakon što ste dobro izmutili, u smjesu dodajte mascarpone i mutite mikserom dok se dobro ne sjedini.
- U drugoj posudi mikserom umutite slatko vrhnje dok ne dobijete kompaktnu smjesu, odnosno šlag. Pazite da previše ne izradite vrhnje mikserom jer bi se ono moglo pretvoriti u maslac.
- Tako napravljeni šlag dodajte u smjesu od jaja i sira pa kuhačom ili silikonskom špatulom dobro izmiješajte. Nemojte više mutiti mikserom.
- Odvojite pola gotove smjese od sira i jaja u drugu posudu i jednoj polovici dodajte 200 g nutelle (koju ste malo zagrijali pa ohladili kako bi postala više tekuća i lakša za "rukovanje"). Dobro izmiješajte kuhačom i špatulom dok se nutella ne sjedini s kremom.
- Pripremite si dovoljno veliki kalup ili vatrostalnu posudu u koju ćete slagati kolač: piškote podijelite na dva jednaka dijela (za dva sloja) pa krenite sa slaganjem tako da svaku piškotu umočite u pripremljenu kavu (pazite da ih ne razmočite) pa ih slažite u dva reda dok ne potrošite prvu polovicu. Na tako posložene piškote stavite kremu s nutellom i dobro poravnajte. Pa ponovite s drugim slojem piškota koje slažete direktno na kremu s nutellom. Kad ste završili s piškotama, na njih stavite ostatak kreme, tj. onaj dio koji ste ostavili sa strane bez dodavanje nutelle.
- Na kraju cijeli kolač dobro posipajte prahom gorkog kakaa i stavite u hladnjak da se dobro ohladi (najbolje preko noći).
- Prije služenja još jednom posipajte prahom gorkog kakaa i režite na veće komade pa poslužite uz ponosni osmijeh.