Tiramisu je mnogima jedna od omiljenih slastica. Jednostavan za pripremu, nježan i kremast, odličan je desert u bilo kojem godišnjem dobu. No, svako je posebno na svoj način i sa sobom nosi svoje čari i prirodne plodove pa tako i jesen. Upravo zbog toga, savršeno je vrijeme za ovaj slasni tiramisu od bundeve gotov u svega nekoliko minuta.
Nakon pripreme i vremena koje mora odstajati, ovaj desert u hladnjaku čuvati možeš do dva dana, ali svi znamo da će on odmah nestati! Pobrini se samo da pripremljene količine budu dovoljne za sve!
Sastojci:
- 5 žlica espressa
- 2 žlice marsala vina
- 20 piškota
- 4 žumanjka
- 6 žlica šećera
- 170 mL vrhnja za šlag
- 1/8 žličice ekstrakta vanilije
- 65 g mascarpone sira
- 4 žlice pirea od bundeve
- 1/8 žličice cimeta
- prstohvat muškatnog oraščića
- kakao u prahu, naribana čokolada, nasjeckani orasi...
Priprema:
- Započni kombiniranjem espressa i marsala vina u maloj zdjelici. Stavi u smjesu piškote na nekoliko minuta kako bi upile tekućinu. Nemoj ih držati predugo kako se naposljetku ne bi raspale. Stavi ih na stranu.
- Umuti žumanjke i šećer na srednje jakoj vatri. Muti ih kontinuirano pet minuta ili dok ne dobiješ gustu smjesu. Makni s vatre i ostavi da se smjesa ohladi.
- U međuvremenu, mikserom umuti vrhnje za šlag i ekstrakt vanilije. Muti oko pet minuta ili sve dok ne dobiješ mekane vrhove 'snijega'.
- U srednje velikoj zdjeli kombiniraj mascarpone sir, pire od bundeve, cimet, muškatni oraščić i ohlađenu smjesu žumanjaka. Dobro promiješaj kako bi dobila jednoličnu smjesu. Lagano u nju zatim dodaj šlag.
- Sastavljanje: na dno čaše stavi sloj natopljenih piškota. Prelomi ih na pola kako bi stale. Zatim dodaj žlicu smjese od pirea bundeve i ostalih sastojaka. Izmjenjuj između dvije stavke dok ne dođeš do vrha čaše. Neka ti sloj sa pireom od bundeve bude zadnji sloj, a zatim ga ukrasi nasjeckanim orasima, kakaom u prahu, naribanom čokoladom ili s dodatnom dozom šlaga.
- Stavi u hladnjak na najmanje tri do četiri sata, a zatim posluži!
U slast!