U restoranima Bota Šare diljem Hrvatske na svakom njihovom ribljem tanjuru pronaći ćeš domaće ukiseljene kapare i motar. Pripremaju se po tradicijskim receptima Tanje Šare, koji su doista jednostavni za pripremu i može ih pripremiti svatko u svojoj kuhinji te kasnije njima obogatiti gozbu.
Još stignemo prikupiti ove čudesne biljke koje su već stoljećima dio mediteranske kuhinje i tradicije života uz more. I spremiti ih za zimu.
Berba motra
Motar na stjenovitoj morskoj obali Pelješca
Divne biljke nadohvat ruke
U Malom Stonu, na prekrasnom Pelješcu, kapare možete naći na dohvat ruke - dok šetate mjestom one rastu iz pukotina stoljetnih zidina, dok se mali grmovi smotra skrivaju duž stjenovite obale. Za obitelj Šare branje i kiseljenje motra i kapara posao je i zadovoljstvo kojim se marljivo bave i stariji i mlađi članovi cijelo ljeto.
Nekada, bez frižidera i modernih načina čuvanja hrane, ljudi su morali biti snalažljivi. Kiselili su, solili i sušili sve što su brali i lovili te tako osiguravali ne samo hranu, nego i bogatstvo okusa. Danas, kada motar ili kapare spremamo u teglice, činimo to iz čistog zadovoljstva. Upravo ti mali rituali vraćaju nas prirodi i tradiciji, ali i pružaju nezaboravne trenutke za obiteljskim stolom.
U nastavku su recepti Tanje Šare za ukiseljeni motar i ukiseljene kapare...

Ukiseljene kapare - pesto