Recepti Zimnica 16. rujna 2025.

Odlični recepti za zimnicu iz restorana Bota Šare

Zimnica
25 MIN
5 MIN
20
JEDNOSTAVNO
bota šare
Motar raste uz more, a izvrstan je ukiseljen
foto: Press
Ljeto sačuvaj u staklenci na Bota Šare način - donosimo dva tradicijska recepta za ukiseljeni motar i ukiseljene kapare

U restoranima Bota Šare diljem Hrvatske na svakom njihovom ribljem tanjuru pronaći ćeš domaće ukiseljene kapare i motar. Pripremaju se po tradicijskim receptima Tanje Šare, koji su doista jednostavni za pripremu i može ih pripremiti svatko u svojoj kuhinji te kasnije njima obogatiti gozbu. 

Još stignemo prikupiti ove čudesne biljke koje su već stoljećima dio mediteranske kuhinje i tradicije života uz more. I spremiti ih za zimu.

Bota Šare ljetni meni Možda vas zanima... Imamo recepte za 4 genijalna ljetna jela iz restorana Bota Šare! Recepti

bota šare | Author: Press Berba motra foto: Press

bota šare | Author: Press Motar na stjenovitoj morskoj obali Pelješca foto: Press

Divne biljke nadohvat ruke

U Malom Stonu, na prekrasnom Pelješcu, kapare možete naći na dohvat ruke - dok šetate mjestom one rastu iz pukotina stoljetnih zidina, dok se mali grmovi smotra skrivaju duž stjenovite obale. Za obitelj Šare branje i kiseljenje motra i kapara posao je i zadovoljstvo kojim se marljivo bave i stariji i mlađi članovi cijelo ljeto.

Nekada, bez frižidera i modernih načina čuvanja hrane, ljudi su morali biti snalažljivi. Kiselili su, solili i sušili sve što su brali i lovili te tako osiguravali ne samo hranu, nego i bogatstvo okusa. Danas, kada motar ili kapare spremamo u teglice, činimo to iz čistog zadovoljstva. Upravo ti mali rituali vraćaju nas prirodi i tradiciji, ali i pružaju nezaboravne trenutke za obiteljskim stolom.

U nastavku su recepti Tanje Šare za ukiseljeni motar i ukiseljene kapare...

bota šare | Author: Press Ukiseljeni motar by Bota Šare foto: Press

Ne gasi ekran dok kuham

Ukiseljeni motar
25 MIN
pripreme
5 MIN
kuhanja
20
porcija
JEDNOSTAVNO
Sastojci
  • Voda 500 ml
  • Motar 250 g
  • Vinski ocat 50 ml
  • Sol 20 g
Postupak
  1. U prokuhanu vodu dodajte sol i ocat.


  2. Očišćeni i oprani motar stavite u sterilizirane staklenke, prelijte pripremljenom tekućinom i dobro zatvorite.


  3. Boce okrenite naopako i držite tako 24 sata.


  4. Prije konzumacije pričekajte 2 tjedna.


bota šare | Author: Press Ukiseljene kapare - pesto foto: Press

Ne gasi ekran dok kuham

Ukiseljene kapare
25 MIN
pripreme
0 MIN
kuhanja
20
porcija
JEDNOSTAVNO
Sastojci
  • Kapare - svježe
  • Vinski ocat
  • Sol
Postupak
  1. Skinite peteljke sa svježe ubranih kapara, a zatim ih stavite u hladnu posoljenu vodu i ostavite 24 sata.


  2. Procijedite i prosušite, napunite staklenke, prelijte vinskim octom i dobro zatvorite.


  3. Konzumirati nakon 4 mjeseca.


Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.