Recepti 10. siječnja 2018.

Orijentalno: Kako napraviti pita lepinje?

foto: Thinkstock
gastro postao gastro.24sata.hr
Pita lepinje je tradicionalni kruh bliskoistočnih kuhinja.

Karakteristične su po tome što se prilikom pečenja napušu i tako se unutar njih stvori idealan prostor za kakvo sočno punjenje.

Pita lepinje se rade samo od 4 osnovna sastojka: brašno, voda, kvasac i sol. Mogu se koristiti kao lepinje, mogu se trgati i jesti s hummusom, a mogu se i zarolati poput meksičkih tortilja, a izuzetno dobro idu uz kebab.

Sastojci:

  • 1 šalica mlake vode
  • 2 žličice suhog kvasca
  • 3 šalice glatkog brašna
  • 2 žličice soli
  • 1 do 2 žličice maslinovog ulja

 | Author: Thinkstock foto: Thinkstock

Priprema:

  1. Kvasac otopite u vodi i pustite da odstoji oko 5 minuta. Dodajte 2 i pol šalice brašna. Dodajte sol i maslinovo ulje. Mijesite dok se ne formira tijesto.
  2. Pospite brašno po čistoj radnoj površini i mijesite tijesto 5 do 7 minuta dok tijesto ne postane glatko i elastično. Po potrebi dodajte brašna kako bi se spriječilo lijepljenje, ali ne pretjerujte.
  3. Tijesto premažite maslinovim uljem sa svih strana, prekrijte ga plastičnom folijom ili čistom kuhinjskom krpom i pustiti da se diže 1 do 2 sata dok mu masa ne naraste dvostruko. 
  4. Podijelite tijesto na 8 jednakih dijelova i lagano ih spljoštite. Svaki dio pospite brašnom i prekrijte kuhinjskom krpom.nPomoću valjka za tijesto oblikujte krugove opsega 20 cm debljine 0,5 cm.
  5. Zagrijte pećnicu na 230 Celzijevih stupnjeva.
  6. Izvaljane lepinje stavite na papir za pečenje u pećnicu na srednju rešetku. Pita kruh je gotov kada se napuše do maksimalne veličine.
  7. Kod pečenja na štednjaku, u zagrijanu tavu nakapajte par kapi maslinova ulja, a višak obrišite papirom.
  8. Pita kruh pecite 30 sekundi do trenutka kada se počnu stvarati mjehurići. Okrenite na drugu stranu i pecite 1 do 2 minute.
Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.