gastro postao
Pita lepinje je tradicionalni kruh bliskoistočnih kuhinja.
Karakteristične su po tome što se prilikom pečenja napušu i tako se unutar njih stvori idealan prostor za kakvo sočno punjenje.
Pita lepinje se rade samo od 4 osnovna sastojka: brašno, voda, kvasac i sol. Mogu se koristiti kao lepinje, mogu se trgati i jesti s hummusom, a mogu se i zarolati poput meksičkih tortilja, a izuzetno dobro idu uz kebab.
Sastojci:
- 1 šalica mlake vode
- 2 žličice suhog kvasca
- 3 šalice glatkog brašna
- 2 žličice soli
- 1 do 2 žličice maslinovog ulja
Priprema:
- Kvasac otopite u vodi i pustite da odstoji oko 5 minuta. Dodajte 2 i pol šalice brašna. Dodajte sol i maslinovo ulje. Mijesite dok se ne formira tijesto.
- Pospite brašno po čistoj radnoj površini i mijesite tijesto 5 do 7 minuta dok tijesto ne postane glatko i elastično. Po potrebi dodajte brašna kako bi se spriječilo lijepljenje, ali ne pretjerujte.
- Tijesto premažite maslinovim uljem sa svih strana, prekrijte ga plastičnom folijom ili čistom kuhinjskom krpom i pustiti da se diže 1 do 2 sata dok mu masa ne naraste dvostruko.
- Podijelite tijesto na 8 jednakih dijelova i lagano ih spljoštite. Svaki dio pospite brašnom i prekrijte kuhinjskom krpom.nPomoću valjka za tijesto oblikujte krugove opsega 20 cm debljine 0,5 cm.
- Zagrijte pećnicu na 230 Celzijevih stupnjeva.
- Izvaljane lepinje stavite na papir za pečenje u pećnicu na srednju rešetku. Pita kruh je gotov kada se napuše do maksimalne veličine.
- Kod pečenja na štednjaku, u zagrijanu tavu nakapajte par kapi maslinova ulja, a višak obrišite papirom.
- Pita kruh pecite 30 sekundi do trenutka kada se počnu stvarati mjehurići. Okrenite na drugu stranu i pecite 1 do 2 minute.