gastro postao
Ako niste do sada probali, danas je dan za orzoto – rižoto od ječma.
Orzoto je lagano jelo bogati nutrijentima. Ječam je poznata zdrava zamjena za rižu a zbog svog blagotvornog učinka na tijelo, odličan je saveznik u borbi s viškom kilograma. Danas ga kombiniramo s pilećim bijelim mesom u omotaču od šunke.
Potrebno vam je:
Orzoto:
- 300 g ječma
- 1 manji crveni luk, nasjeckan
- 2 mlada luka, nasjeckana
- 50 ml vrhnja za kuhanje
- maslinovo ulje za prženje luka
- Voda za kuhanje ječma
- sol i papar
Piletina u omotaču od šunke
- 4 komada piletine
- 4 komada šunke tanko narezane
- papar
- ulje za prženje
Priprema:
- Stavite ječam u dublji lonac. Dodajte vode dovoljno da ga prekrije i još prst iznad sadržaja. Dodajte žličicu soli i kuhajte dok se ječam ne skuha. Povremeno promiješajte i, ako je potrebno, dodajte još vode.
- Kada je ječam kuhan, na maslinovom ulju popržite crveni luk. Dodajte mladi luk, sol i papar po ukusu.
- Kada je luk postao mekan, dodajte ječam i sve dobro promiješajte. Kušajte i ako je potrebno začinite.
- Na kraju dodajte vrhnje za kuhanje i pustite da se kuha još 5 minuta. Ako želite zdraviju varijantu, preskočite vrhnje za kuhanje. Orzoto će i dalje biti kremast.
- Bijelo pileće meso popaprite i umotajte u šunku. Na tavi zagrijte ulje i pržite piletinu na laganoj vatri sa svih strana.
- Poslužite orzoto i piletinu uz svježu zelenu salatu.
Dobar tek!