Jako ukusni, delikatnog izgleda – to su financiers, prefini francuski kolačići s bademima. Obično su pravokutnog oblika, a pronaći ćeš ih u svakoj francuskoj pekarnici koja drži do sebe. No ako ti Francuska trenutačno nije usput, napravi ih kod kuće, zasladi se vrhunskom slasticom i u svoju kuhinju donesi dašak francuskog pekarstva i slastičarstva.
Ovi kolačići izmišljeni su u 17. stoljeću, a originalni recept kreirale su redovnice Pohoda Blažene Djevice Marije u francuskoj pokrajini Lorraine. Prema njima ovi su se kolačići isprva zvali visitandines, dok je današnji naziv, financiers, došao od slastičara koji ih je pripremao, a njegova slastičarnica bila je u blizini pariške financijske četvrti. Tada su dobili i sadašnji oblik.
Iako su dosta slični slavnim madeleinesima, ovi kolačići ipak se od njih i značajno razlikuju. Madeleines se prave od žumanjaka i bjelanjaka, a financieri isključivo od bjelanjaka, ali i s većom količinom maslaca. U madeleines ide i prašak za pecivo.
Iako su najukusniji svježi, financiers se mogu čuvati u zatvorenoj posudi bez dotoka zraka do 3 dana. No vjeruj, do toga neće doći – odmah će nestati jer su jako, jako ukusni.
Financier kolačići
(za 12 komada, 80 minuta)
Sastojci:
- 150 g maslaca
- 175 g šećera u prahu
- 150 g mljevenih badema
- 50 g brašna
- 4 bjelanjka
- 2 žlice badema u listićima
Postupak:
- Rastopi maslac na štednjaku dok se ne počne pjeniti. Zagrijavaj ga još 4 minute dok ne postane zlatno-smeđ i lagano orašastog okusa. Makni s vatre.
- Izmiješaj šećer u prahu, mljevene bademe i brašno u zdjeli. Umiješaj bjelanjke. Postupno dodaj zagrijani maslac i mijesi dok se dobiješ glatku teksturu tijesta. Pusti da se tijesto ohladi u hladnjaku, poklopljeno, oko 1 sat.
- Zagrij pećnicu na 200 stupnjeva (ako koristiš ventilator, onda na 180 stupnjeva), maslacem namaži pleh za pečenje financiera (2a 12 pravokutnih kalupića). Žlicom stavi tijesto u kalupe te nožem pokupi eventualni višak tijesta. Pospi listićima badema i peci oko 16 minuta – pečeni financieri moraju biti čvrsti i lagane zlaćane boje.
- Izvadi iz pećnice i pusti da se hlade u kalupu 10-ak minuta. Potom ih izvadi iz kalupa i pusti da se potpuno ohlade na rešetki. Prilikom posluživanja možeš ih posuti šećerom u prahu.
- Ovo je osnovni recept, no u svoej kolačiće možeš dodati i primjerice komadiće voća.
Savjet više: U receptu je opisan klasični oblik financiera (mali pravokutnici). No ako ne možeš nabaviti takve kalupe, slobodno koristi kalupe za muffine – tvoji kolačići izgledat će manje tradicionalno, ali će biti jednako ukusni.