Recepti Desert 10. studenoga 2024.

Ovim francuskim kolačićima od badema teško je odoljeti

Desert
20 MIN
20 MIN
12
SREDNJE
financiers
Financiers - prefini francuski kolačići od badema
foto: Luna Hu/Unsplash
Financiers, preslatki i prefini francuski kolačići, izmišljeni su u 17. stoljeću, a sadrže samo 5 jednostavnih sastojaka - bademe, šećer u prahu, brašno, maslac i bjelanjke

Jako ukusni, delikatnog izgleda – to su financiers, prefini francuski kolačići s bademima. Obično su pravokutnog oblika, a pronaći ćeš ih u svakoj francuskoj pekarnici koja drži do sebe. No ako ti Francuska trenutačno nije usput, napravi ih kod kuće, zasladi se vrhunskom slasticom i u svoju kuhinju donesi dašak francuskog pekarstva i slastičarstva.

Recept nastao u 17. stoljeću

Ovi kolačići izmišljeni su u 17. stoljeću, a originalni recept kreirale su redovnice Pohoda Blažene Djevice Marije u francuskoj pokrajini Lorraine. Prema njima ovi su se kolačići isprva zvali visitandines, dok je današnji naziv, financiers, došao od slastičara koji ih je pripremao, a njegova slastičarnica bila je u blizini pariške financijske četvrti. Tada su dobili i sadašnji oblik.

Iako su dosta slični slavnim madeleinesima, ovi kolačići ipak se od njih i značajno razlikuju. Madeleines se prave od žumanjaka i bjelanjaka, a financieri isključivo od bjelanjaka, ali i s većom količinom maslaca. U madeleines ide i prašak za pecivo.

Madeleines Možda vas zanima... Madeleines s bazgom ili čokoladom? Biramo oboje! Recepti

Iako su najukusniji svježi, financiers se mogu čuvati u zatvorenoj posudi bez dotoka zraka do 3 dana. No vjeruj, do toga neće doći – odmah će nestati jer su jako, jako ukusni.

financiers | Author: Luna Hu/Unsplash Financier kolačići foto: Luna Hu/Unsplash

Ne gasi ekran dok kuham

Financier kolačići
20 MIN
pripreme
20 MIN
kuhanja
12
porcija
SREDNJE
Sastojci
  • Maslac 150 g
  • Šećer u prahu 175 g
  • Bademi 50 g
  • Brašno 50 g
  • Bjelanjak 4 kom
  • Listići badema 2 žlica
Postupak
  1. Rastopi maslac na štednjaku dok se ne počne pjeniti. Zagrijavaj ga još 4 minute dok ne postane zlatno-smeđ i lagano orašastog okusa. Makni s vatre.


  2. Izmiješaj šećer u prahu, mljevene bademe i brašno u zdjeli. Umiješaj bjelanjke. Postupno dodaj zagrijani maslac i mijesi dok se dobiješ glatku teksturu tijesta. Pusti da se tijesto ohladi u hladnjaku, poklopljeno, oko 1 sat.


  3. Zagrij pećnicu na 200 stupnjeva (ako koristiš ventilator, onda na 180 stupnjeva), maslacem namaži pleh za pečenje financiera (2a 12 pravokutnih kalupića). Žlicom stavi tijesto u kalupe te nožem pokupi eventualni višak tijesta. Pospi listićima badema i peci oko 16 minuta – pečeni financieri moraju biti čvrsti i lagane zlaćane boje.


  4. Izvadi iz pećnice i pusti da se hlade u kalupu 10-ak minuta. Potom ih izvadi iz kalupa i pusti da se potpuno ohlade na rešetki. Prilikom posluživanja možeš ih posuti šećerom u prahu.


  5. Ovo je osnovni recept, no u svoej kolačiće možeš dodati i primjerice komadiće voća.


U receptu je opisan klasični oblik financiera (mali pravokutnici). No ako ne možeš nabaviti takve kalupe, slobodno koristi kalupe za muffine – tvoji kolačići izgledat će manje tradicionalni, ali jednako ukusni.
Madeleines Možda vas zanima... Moraš isprobati ove limunaste madeleines! Recepti

 

Komentari 1
Pogledaj sve komentare
  • Važna obavijest
    Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Miss7Gastro dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Miss7Gastro te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
  • amando 09:37 08. Prosinac 2023.

    super