Ako si od onih koji vole uvijek jesti na lijepo postavljenom stolu a svakom jelu daješ kraljevsku prezentaciju – ovaj će te recept oduševiti. Rekli bismo da je svojevrsni zimski as iz rukava
Svako jelo zaslužuje da ga se kraljevski prezentira, no neka jela to pružaju sama od sebe. Baš poput kao i ova divna pačja prsa i ljubičasti kupus, naša zimska kombinacija iz snova.
Savršeno pečena pačja prsa s njihovim sočnim mekanim mesom i savršeno hrskavom kožicom. I klasični prilozi poput pirjanog ljubičastog kupusa, pripremljenog dan ranije sa začinima za posebnu slast, ovome jelu daju dozu otmjenosti dok fina doza vina te slasti od marmelada i soka od naranče garantira zavodljivu sočnost! Ma pačetina i ljubičasti kupus su genijalna kombinacija! Još kad im pridružiš savršeno pahuljasti pire krumpir...
Pačja prsa i ljubičasti kupus pirjan u crvenom vinu
foto: Shutterstock
Ne gasi ekran dok kuham
Pačja prsa i ljubičasti kupus pirjan u crvenom vinu
20 MIN
pripreme
80 MIN
kuhanja
2
porcija
SREDNJE
Sastojci
Ljubičasti kupus
500
g
Luk
1
kom
Slanina
25
g
Suncokretovo ulje
1
žlica
Crveno vino
100
ml
Lovorov list
2
kom
Komorač - sjemenke
1
žličica
Pačja prsa
300
g
Sol
Svježe mljeveni crni papar
Pekmez od crvenog ribiza
50
g
Sok od naranče
1
kom
Postupak
Dan prije kupusu odstrani vanjske listove i tvrdu sredinu, operi ga i nareži na tanke trakice. Oljušti i nasjeckaj luk. U loncu potom isprži slaninu narezanu na kockice, dodaj 1 žlicu ulja pa na tome propirjaj luk.
Dodaj kupus i propirjaj ga s lukom, a zatim podlij vinom, dodaj lovor i komorač te pirjaj 30-ak minuta. Ostavi kupus preko noći u hladnjaku.
Sutradan zagrij pećnicu na 120 stupnjeva. Pačja prsa posuši te im kožicu dijagonalno zareži u rombiće. Prsa posoli i rumeno isprži na tavi okrenuta na kožicu pa ih peci u pećnici još oko 50 minuta s kožicom okrenutom prema gore.
Dotle zagrij kupus pa umiješaj marmeladu i sok od naranče. Pečena pačja prsa nareži na tanke odreske i posluži s kupusom te ih po želji ukrasi narančinom koricom i grančicama ružmarina.