Recepti Veganski recepti za prste polizati! 22. rujna 2023.

Pakore - hrskavi popečci od luka u umaku od avokada

Sandra Rončević
Pakore s umakom od avokada foto: Marko Prpić/PIXSELL

Powered by:

gastro postao gastro.24sata.hr
Blogerica Sandra Rončević je pripremila pikantne indijske pakore s lukom, a u tome su joj pomogli METRO Chef proizvodi.

Ljubitelji luka i nešto pikantnije zdrave hrane sigurno će uživati u receptu Sandre Rončević, autorice bloga O slanom & slatkom: o svemu. Sandrine gurmanske priče iz cijelog svijeta dovele su je do Indije gdje se ovi hrskavi popečci od luka tradicionalno jedu. Poznati pod nazivom pakore, popečci od luka pripremaju se od sastojaka biljnog podrijetla pa u njima mogu uživati i vegani i vegetarijanci. 

Osim luka i slanutkovog brašna, glavni sastojak pakora su začini poput čilija, kurkume i garam masale. Osvježavajući umak od avokada i limete savršeno se nadopunjuje s hrskavim tijestom pakora, a Sandra je za pripremu odabrala samo najkvalitetnije METRO Chef namirnice. Kako u ovom indijskom specijalitetu možeš uživati i ti pročitaj u nastavku. 

Pakore

Sastojci:

  • 2 veće glavice luka
  • 1 svježi čili
  • 130 g slanutkovog brašna
  • 1/2 žličice praška za pecivo
  • 3 prstohvata soli
  • malo papra METRO Chef
  • 1 žličica kurkume METRO Chef
  • 1 žličica garam masale
  • Desetak listića svježe metvice 
  • 1 vezica svježeg lišća korijandera
  • 7-8 žlica vode
  • 500 ml suncokretovog ulja za prženje

Postupak:

  1. Luk narežite na tanke ploške, stavite ga u zdjelicu, popaprite i posolite.
  2. Dodajte mu sitno rezani čili, nasjeckano lišće metvice i korijandera pa dobro izmiješajte i pustite da odstoji 5 do 10 minuta.
  3. U drugoj zdjelici izmiješajte slanutkovo brašno, kurkumu i garam masalu pa tom mješavinom posipajte luk i dobro izmiješajte.
  4. Dodajte 3 do 4 žlice hladne vode i izmiješajte tako da se brašno rasporedi po svim dijelovima luka. Smjesa mora biti gusta, kompaktna.
  5. Zagrijte ulje na temperaturu od 180°C pa vilicom vadite male hrpice smjese i pržite u vrućem ulju do zlatne boje (oko 5 minuta), okrećite vilicom.
  6. Izvadite na tanjur prekriven kuhinjskim ubrusom i pustite da se ocijedi masnoća pa poslužite vruće.

 | Author: Marko Prpić/PIXSELL METRO Chef foto: Marko Prpić/PIXSELL

Umak od avokada

Sastojci:

  • 3 zrela avokada METRO Chef
  • 1 češanj češnjaka
  • 2 limete
  • 1 vezica lišća korijandera
  • 1 žličica luka u prahu
  • 1 jogurt od soje
  • par žlica vode po potrebi
  • papar METRO Chef
  • sol

 | Author: Marko Prpić/PIXSELL Sandra Rončević foto: Marko Prpić/PIXSELL

Postupak:

  1. Napravite salsu od avokada tako da očistite avokado, ubacite ga u blender, dodate sok od pola limete, koricu limete, jogurt od soje, 2 prstohvata soli, režanj češnjaka, žličicu luka u prahu, malo papra i lišće korijandera pa dobro izblendajte.
  2. Po potrebi dodajte malo vode i još jednom izblendajte.
  3. Poslužite uz pržene pakore i kriške limete.

 | Author: Marko Prpić/PIXSELL Pakore od luka s umakom od avokada foto: Marko Prpić/PIXSELL

 

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.