gastro postao
Palenta ili žganci pripremaju se kuhanjem kukuruzne krupice u vodi. Mnogo generacija odraslo je na toj namirnici i svakako ju trebaš uvrstiti u svoj jelovnik.
Ljubav prema palenti mnogim ljudima ostala je u sjećanju od djetinjstva. Ako tebi slučajno nije, ovaj recept zasigurno će to promijeniti! Također, ovo je i odlična opcija za jesti nakon odrađenoga treninga jer će te opremiti velikom količinom energije.
Sastojci:
- 200 grama palente
- 3/4 žličice soli
- 25 grama maslaca
- 50 grama svježeg krem sira
- 500 mililitara vode
- Jogurt
Priprema:
- U srednje veliku posudu stavi vodu i pričekaj da zavrije. Polovicu vode, 250 mililitara, odvoji sa strane, a u ostatak dodaj sol i maslac.
- Kada se maslac otopi, smanji vatru i umiješaj palentu. Cijelo vrijeme miješaj kako se ne bi napravile grudice te ju kuhaj dok ne omekša ili onoliko koliko stoji na uputama korištene palente.
- Za vrijeme kuhanja, po potrebi, lagano dodaj ostatak vode.
- Pred kraj kuhanja palente umiješaj krem sir, a dobro ju je kombinirati i s jogurtom. Dobar tek!