gastro postao
Tradicionalno talijansko jelo poznati je gastronomski proizvod
Vrijeme pripreme: do 45 min
Broj porcija: 4
Težina pripreme: Jednostavno
Kalorija po osobi: 600
Potrebno vam je
- 2 g patlidžan
- 3 kom rajčica, crvena
- 2 režanj češnjak
- 1 kom luk ,crveni
- 1 žlica ulje maslinovo
- 1 mala žlica šećer, kristal
- 1 dl ulje suncokretovo
- 100 g pšenično brašno, bijelo
- 200 g mozzarella
- 400 g kuskus
- 6 dl voda
- 10 g maslac, slani
- 1 kom bosiljak, vezica
- sol
- svježe mljeveni papar
Priprema
- Patlidžane narežite na ploške debele jedan centimetar, posolite i stavite da odstoje dvadesetak minuta da izgube gorčinu. Ocijedite im suvišnu tekućinu i uvaljajte ih u brašno. Ispecite ih s obje strane na vrućem ulju i izvadite na kuhinjski papir da se osuše
- Na ulju pirjajte sjeckani luk dok ne postane staklast, potom dodajte češnjak i pričekajte dok na pusti miris. Tada dodajte oguljene i očišćene rajčice (samo meso bez koštica) narezanu na kockice. Pirjajte dvadesetak minuta, a na kraju dodajte listiće bosiljka.
- Zagrijte pećnicu na 200 ºC. U namašćenu vatrostalnu posudu (jednu veliku ili nekoliko manjih) slažite prvo umak od rajčice, potom pečene patlidžane, ploške mozzarelle, pa ponovite istim redoslijedom dok ima sastojaka. Pospite parmezanom i stavite u pećnicu na dvadeset minuta da se zapeče.
- Za to vrijeme pripremite kuskus. Prelijte kuskus kipućom vodom, posolite, dodajte maslac i miješajte na laganoj vatri 4 minute, po potrebi podlijevajte kipućom vodom.
Tradicionalno talijansko jelo poznati je gastronomski proizvod