Pasta Arrabbiata je neizostavni klasik talijanske kuhinje! Zdrava je, jednostavna za napraviti, a "vatreni" umak od rajčice godit će svima koji vole nešto ljuće okuse. Sadrži svega nekoliko sastojaka, brzo je gotova, a jednom kada ju okusiš ponovno ćeš ju pripremati već sljedećeg dana!
Ako se pitaš zašto se u receptu nalazi i šećer, to je zato kako bi se smanjila kiselost rajčica. No, ako koristiš kvalitetne rajčice koje su same po sebi prirodno slatke - slobodno ga izostavi. Po želji dodatno ukrasi peršinom, bosiljkom i s mnogo sira. Dobar tek!
Sastojci:
- 3 žlice maslinovog ulja
- 3 češnja češnjaka
- 1 žličica grubo mljevenog čilija
- 500 g pelata
- 1 žličica smeđeg šećera
- sol, papar
- ribani parmezan
- 200 g suhe tjestenine
Priprema:
- Na srednje jakoj vatri dodaj ulje u lonac srednje veličine.
- Nakon što ulje postane vruće, dodaj češnjak i pusti da se kuha oko minutu.
- Umiješaj žličicu mljevenog čilija, zgnječenu rajčicu i šećer. Smanji toplinu i ostavi da kuha, povremeno miješajući, oko 15 minuta.
- Dok se umak kuha, skuhaj tjesteninu prema uputama, pripazi da bude al dente.
- Umak začini solju i paprom po potrebi.
- Ocijedi tjesteninu i pomiješaj ju s umakom (prema želji možeš dodati i malo vode u kojoj se tjestenina kuhala).
- Ukrasi naribanim parmezanom i posluži toplo.
U slast!