Recepti 13. listopada 2014.

Pašticada sa svježim smokvama

Pašticada sa svježim smokvama
gastro postao gastro.24sata.hr
Pašticada sa smokvama Marija Čepeka dokaz je kako smokve savršeno pašu slanim jelima

Vrijeme pripreme: više od 180 min

Broj porcija: 4

Težina pripreme: Srednje

Kalorija po osobi: 337

Potrebno vam je

  • 4 režanj češnjak
  • 1 dl vino bijelo
  • 50 g mast svinjska, nesoljena
  • 20 g sol
  • 1 dl prošek
  • 80 g panceta
  • 150 g mrkva, crvena
  • 50 g peršin, korijen
  • 50 g celer, korijen
  • 200 g luk ,crveni
  • 50 g jabuka (mesnati dio)
  • 10 g šljive, suhe
  • ulje maslinovo
  • 100 g smokve zelene, zrele
  • lovorov list
  • 20 g pasirana rajčica (passata)
  • papar

Priprema

  1. Meso "našpikati" dan ranije - s pola navedene pancete, mrkve rezane na prutiće širine 5 mm i češnjakom. Staviti u pac s ostalim voćem(ostaviti par smokvi za dekoraciju), povrćem narezanim na kockice i vinom.
  2. Sutradan meso ocijediti od paca, posoliti i ispeći na vrućoj masti. Staviti na toplo, a karamel koji se stvorio kod pečenja mesa dignuti s povrćem iz paca.
  3. Povrće pirjati oko 40 minuta, dodati lovorov list i zaliti po mogućnosti goveđim temeljcem.
  4. Kada prokuha staviti meso i na laganoj vatri kuhati dok meso ne omekša (kod junetine otprilike 2-3 sata ovisno o veličini i komadu mesa).
  5. Lovor i meso izvadimo, a u umak dodamo rajčica pire i češnjak na maslinovom ulju. Lagano prepržimo, sve izmiksamo i po želji začinimo.
  6. Poslužiti s njokima i dodatno obogatiti sa svježom smokvom.
Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.