gastro postao
Pašticada sa smokvama Marija Čepeka dokaz je kako smokve savršeno pašu slanim jelima
Vrijeme pripreme: više od 180 min
Broj porcija: 4
Težina pripreme: Srednje
Kalorija po osobi: 337
Potrebno vam je
- 4 režanj češnjak
- 1 dl vino bijelo
- 50 g mast svinjska, nesoljena
- 20 g sol
- 1 dl prošek
- 80 g panceta
- 150 g mrkva, crvena
- 50 g peršin, korijen
- 50 g celer, korijen
- 200 g luk ,crveni
- 50 g jabuka (mesnati dio)
- 10 g šljive, suhe
- ulje maslinovo
- 100 g smokve zelene, zrele
- lovorov list
- 20 g pasirana rajčica (passata)
- papar
Priprema
- Meso "našpikati" dan ranije - s pola navedene pancete, mrkve rezane na prutiće širine 5 mm i češnjakom. Staviti u pac s ostalim voćem(ostaviti par smokvi za dekoraciju), povrćem narezanim na kockice i vinom.
- Sutradan meso ocijediti od paca, posoliti i ispeći na vrućoj masti. Staviti na toplo, a karamel koji se stvorio kod pečenja mesa dignuti s povrćem iz paca.
- Povrće pirjati oko 40 minuta, dodati lovorov list i zaliti po mogućnosti goveđim temeljcem.
- Kada prokuha staviti meso i na laganoj vatri kuhati dok meso ne omekša (kod junetine otprilike 2-3 sata ovisno o veličini i komadu mesa).
- Lovor i meso izvadimo, a u umak dodamo rajčica pire i češnjak na maslinovom ulju. Lagano prepržimo, sve izmiksamo i po želji začinimo.
- Poslužiti s njokima i dodatno obogatiti sa svježom smokvom.