Najbolje kod kupusa definitivno su njegov divan okus i miris. Volimo ga u varivu, salati ili čak ukiseljenog, no što mislite o tome da ga napravite pečenog?
Pronašli smo dva odlična načina za pripremu kupusa - jedan je kupus u malo kiselijoj varijanti, a možete ga koristiti kao prilog uz pohano meso ili pire, a drugi je pečeni kupus sa slaninom. Obje ideje zvuče sjajno, a takvog su i okusa! Zamislite samo mirisni pečeni kupus po kojem je poslagana još mirisnija slanina i sve to zajedno ispečeno u pećnici. Za prste polizati!
Kod kupusa pečenog sa slaninom dobit ćete divnu aromu kupusa, ali i slanine, a slanina će biti hrskava izvana i mekana i sočna s donje strane dok će se mirisi pečenog kupusa i slanine divno spojiti.
Za ove prijedloge možete koristiti i ljubičasti i zeleni kupus, razlike neće biti, pripazite tek kada kupujete ljubičasti kupus da nije presuh.
No, da ne ostane sve samo na priči, evo i prijedloga za ova dva sjajna načina kako pripremiti pečeni kupus!
Sastojci i priprema pečenog kupusa s jabučnim octom:
- 1 srednje velika glavica kupusa, maknuti gornje listove
- Maslinovo ulje
- Sol, papar
- Za preljev: 3 žlice maslinovog ulja; 1 žlica meda; 2 žlice senfa; 1 žlica jabučnog octa; 1 žlica soja sosa
Priprema: Zagrijati pećnicu na 200 stupnjeva. Kupus narezati na 8 kriški. Na lim obložen papirom za pečenje poslagati kriške kupusa i pokapati ih dobro s maslinovim uljem te posoliti i popapriti. peći 15 minuta s jedne i 15 minuta s druge strane. Kada je kupus pečen, pomiješati sastojke za preljev te kupus izvaditi iz pećnice i pokapati preljevom. Poslužiti odmah!
Sastojci i priprema pečenog kupusa sa slaninom:
- 1 glavica kupusa
- Maslinovo ulje
- Sol, papar
- 4 - 5 tankih kriški slanine
Priprema: Zagrijati pećnicu na 200 stupnjeva. Narezati kupus na 8 kriški. Na lim obložen papirom za pečenje poslagati kupus i lagano ga pokapati maslinovim uljem te dobro posoliti i popapriti. Slaninu narezati na manje komade tako da imate isto 8 komada slanine i svaki komad staviti na jednu krišku kupusa. Peći s obje strane oko 15 minuta, odnosno, dok slanina i kupus ne dobiju lijepu boju. Poslužiti odmah!
Dobar tek!