gastro postao
Svi se možemo složiti kako je jedan od najvećih užitaka jesti hrskavu, dimljenu slaninu.
Više je razloga zašto slanina ne ispada hrskava i sočna nakon pečenja, a da biste izbjegli sve zamke i na tanjuru poslužili veličanstveni obrok, donosimo vam trik kako ispeći savršenu slaninu u pećnici.
Što vam je sve potrebno?
- Slanina
- Aluminijska folija
- Pleh i rešetka za pečenje
- Papirnati ručnici
Priprema:
- Pećnicu zagrijte na 200 stupnjeva.
- Uzmite malo dublji pleh i na dno stavite aluminijsku foliju, pa preko stavite rešetku za pečenje. Rešetka će omogućiti slanini da se lijepo ispeće i da ne pliva u svojoj masnoći. Ukoliko nemate rešetku, trake posložite direktno na foliju, samo će te tijekom pečenja jednom morati nakratko izvaditi zdjelu jer će se masnoća odvojiti i trebate ju ukloniti.
- Trake slanine rasporedite po rešetki, samo pazite da se ne dodiruju. Pecite na donjoj trećini pećnice oko 15-20 minuta, dok ne dobiju zlatno-smeđu boju. Točno vrijeme pečenja ovisi o debljini slanine i volite li hrskaviju ili ne. Prvi put provjetite hrskavost nakon 12 minuta.
- Slaninu prebacite na tanjur odložen papirnatim ručnicima kako bi se ocijedio višak masnoće.
Ovaj način pripreme ima još jednu prednost - kada se masnoća ohladi, samo zgužvajte aluminijumsku foliju i bacite je.
Svi znaju da pečena slanina treba biti povremena poslastica pa u tim trenucima nemojte škrtariti i kupite dobar komad. Inače i to može biti razlog neuspjelog pečenja.