gastro postao
Još jedan recept za najukusnije kruščiće
Vrijeme pripreme: do 120 min
Broj porcija: 4
Težina pripreme: Jednostavno
Kalorija po osobi: 405
Potrebno vam je
- 450 g pšenično brašno, bijelo
- 1.50 mala žlica sol
- 1 žlica šećer, kristal
- 1 žlica suhi kvasac
- 0.50 dl mlijeko kravlje, punomasno
- 1 mala žlica med, vrcani
- 2 žlica ulje suncokretovo
- 2.50 dl voda
- 1 kom žumanjak kokošji (sirovi )
- 2 mala žlica sjemenke maka, sušene
Priprema
- U manju posudu stavite žlicu brašna, kvasac, šećer i s malo mlakog mlijeka zamijesite rijetko tijesto i ostavite ga na toplo da se diže.
- U veću posudu izmiješajte brašno i sol i u sredini načinite udubinu. Posebno izmiješajte jaja s medom i uljem i uspite u udubinu brašna i s mlakom vodom izmiješajte tijesto.
- Prebacite tijesto na lagano pobrašnjenu površinu i mijesite tako dugo dok ne dobijete glatko i rastezljivo tijesto koje se odvaja od ruku i podloge. Mijesite tako da vanjski dio tijesta uvlačite u sredinu. Ovako pripremljeno tijesto stavite u nauljenu zdjelu, pokrijte i ostavite na toplo da se diže jedan sat. Potom ga ponovno promiješajte par minuta da se istisne zrak.
- Podijelite tijesto na dvanaest komada, od svakog oblikujte duže valjčiće, zatvorite ih u prsten i pritisnite krajeve da se dobro slijepe. Stavite ih na nauljen papir, prekrijte krpom te držite na toplu mjestu dvadesetak minuta.
- U posudu stavite vode, dodajte šećer i pustite da zavri. Svako pecivo umočite u vrelu vodu na 15 sekundi, izvadite i stavite na nauljen lim za pečenje. Premažite ih umućenim žumancem, a svako drugo pecivo pospite makom.
- Pecite 15 - 20 minuta u pećnici koju ste prethodno zagrijali na 200 stupnjeva C, tako da prime rumenu boju. Poslužite ih ohlađene.