Recepti 13. listopada 2014.

Pecivo - drugi način

Pecivo - drugi način
gastro postao gastro.24sata.hr
Još jedan recept za najukusnije kruščiće

Vrijeme pripreme: do 120 min

Broj porcija: 4

Težina pripreme: Jednostavno

Kalorija po osobi: 405

Potrebno vam je

  • 450 g pšenično brašno, bijelo
  • 1.50 mala žlica sol
  • 1 žlica šećer, kristal
  • 1 žlica suhi kvasac
  • 0.50 dl mlijeko kravlje, punomasno
  • 1 mala žlica med, vrcani
  • 2 žlica ulje suncokretovo
  • 2.50 dl voda
  • 1 kom žumanjak kokošji (sirovi )
  • 2 mala žlica sjemenke maka, sušene

Priprema

  1. U manju posudu stavite žlicu brašna, kvasac, šećer i s malo mlakog mlijeka zamijesite rijetko tijesto i ostavite ga na toplo da se diže.
  2. U veću posudu izmiješajte brašno i sol i u sredini načinite udubinu. Posebno izmiješajte jaja s medom i uljem i uspite u udubinu brašna i s mlakom vodom izmiješajte tijesto.
  3. Prebacite tijesto na lagano pobrašnjenu površinu i mijesite tako dugo dok ne dobijete glatko i rastezljivo tijesto koje se odvaja od ruku i podloge. Mijesite tako da vanjski dio tijesta uvlačite u sredinu. Ovako pripremljeno tijesto stavite u nauljenu zdjelu, pokrijte i ostavite na toplo da se diže jedan sat. Potom ga ponovno promiješajte par minuta da se istisne zrak.
  4. Podijelite tijesto na dvanaest komada, od svakog oblikujte duže valjčiće, zatvorite ih u prsten i pritisnite krajeve da se dobro slijepe. Stavite ih na nauljen papir, prekrijte krpom te držite na toplu mjestu dvadesetak minuta.
  5. U posudu stavite vode, dodajte šećer i pustite da zavri. Svako pecivo umočite u vrelu vodu na 15 sekundi, izvadite i stavite na nauljen lim za pečenje. Premažite ih umućenim žumancem, a svako drugo pecivo pospite makom.
  6. Pecite 15 - 20 minuta u pećnici koju ste prethodno zagrijali na 200 stupnjeva C, tako da prime rumenu boju. Poslužite ih ohlađene.
Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.