Vlasnik bloga Začinjeno s ljubavlju, Vedran Bošković, kaže kako Peruanci rade najukusniju piletinu, a mi kažemo: Vedran to zna bolje! Poznati gastro bloger predstavio nam je peruansku piletinu na svoj način, no po piletinu nije morao ići sve do Perua, i to zahvaljujući visokokvalitetnom Međimurskom piletu domaćeg porijekla nadomak ruke koje je ovom jelu dalo hrvatski štih.
Domaće pileće zabatke Vedran je prvo 'okupao' u marinadi, a potom ih ispekao na grill tavi i poslužio uz krumpire i zeleni umak. Marinadu krase jaki začini, a umak, osim što je ukusan, je i vizualno atraktivan zbog svoje nježne zelene boje. Vedranova preporuka je da uz ovo jelo poslužite i komad svježeg kruha te da se prepustite okusima ove daleke, ali jako fine kuhinje.
Peruanska piletina poslužena uz zeleni umak i krumpire
Sastojci:
- 2 paketa Međimursko pile pilećih zabataka (bez kostiju, kože)
- 3 češnja češnjaka (oguljenog)
- 100 ml soja umaka
- 2 žlice soka limuna
- 1 žlica maslinovog ulja
- 2 žličice kumina
- 1 žličica mljevene paprike
- 1/2 žličice sušenog origana
- crni papar
Za zeleni umak:
- 3 jalapeño papričice
- 1 šalica svježeg lišća korijandera
- 2 češnja češnjaka (oguljena)
- 1/2 šalice majoneze
- 1/4 šalice grčkog jogurta
- 1 žlica soka od limuna
- 1/2 žličice soli
- 1/4 žličice papra
- 2 žlice ekstra djevičanskog maslinovog ulja
Priprema:
1. U električnu sjeckalicu ubacite sastojke za marinadu te ih dobro usitnite i sjedinite.
2. Prelijte marinadu preko pilećih zabataka, izmiješajte ih i stavite u hladnjak na barem 4 sata, a može i preko noći.
3. Prije nego krenete peći meso, napravite i umak, i to tako da ubacite sve sastojke osim maslinovog ulja u blender ili sjeckalicu te dobro sjedinite.
4. Na kraju dodajte maslinovo ulje za kremastu teksturu te još malo promiješajte.
5. Mariniranu piletinu pecite na nauljenoj grill tavi otprilike 5-6 minuta sa svake strane.
6. Poslužite piletinu uz pripremljeni umak i uživajte u okusima Perua.
Dobar tek!
Međimursko pile ponosno nosi ime regije u kojoj je sjedište i proizvodnja Perutnine Ptuj-Pipo Čakovec. Međimursko pile je više od samog proizvoda s vrhunskom kvalitetom domaćeg porijekla koje pruža najbolji mogući užitak u jelu. PP Pipo Čakovec prvi je i jedini hrvatski proizvođač koji je certificirao uzgoj pilića bez antibiotika. Osim certifikata „Antibiotic free“ Perutnina Ptuj PIPO Čakovec dobila je još jednu oznaku „Dokazana kvaliteta – Hrvatska“ s kojom garantira najviše standarde kvalitete i potvrđuje predanost viskom standardima proizvodnje.
Pronađite svoje omiljene proizvode među širokim izborom svježe piletine i pilećih proizvoda.