Recepti Umak 10. veljače 2025.

Pesto s twistom: umjesto bosiljka - korijandar!

Umak
10 MIN
0 MIN
6
JEDNOSTAVNO
Pesto, ali s twistom: umjesto bosiljka, koristi korijandar
foto: @feastingathome Pinterest
Pesto je jedan od onih dodataka koji može transformirati svako jelo – ali tko kaže da mora biti klasičan?

Ako si ljubitelj bogatih, aromatičnih i malo drugačijih okusa, pesto s korijandrom bi mogao postati tvoj nova omiljena kulinarska tajna. Dok tradicionalni pesto slavi spoj bosiljka i pinjola, ovaj donosi potpuno drugačiju dimenziju – kombinira svježinu korijandra, citrusnu kiselost limete, blagu pikantnost jalapeña i orašastu punoću prženih pistacija.

Rezultat? Umak koji je istovremeno kremast i hrskav, blag i vatren, savršen za dodavanje svim mogućim jelima.

Pesto Možda vas zanima... Kako napraviti savršen pesto od bosiljka Recepti

Prava nutricionistička bomba

Osim što je nevjerojatno ukusan, ovaj pesto je prava nutricionistička bomba. Korijandar je poznat po detoksikacijskim svojstvima, limeta obiluje vitaminom C, a pistacije su bogate zdravim mastima i antioksidansima.

Sve to čini ovaj umak ne samo kulinarskim već i nutritivnim pojačanjem svakog obroka. Možeš ga koristiti na bezbroj načina – kao preljev za rižu i piletinu, namaz za sendviče, dodatak tacosima, umak za pečeno povrće… A najbolji dio? Priprema traje samo deset minuta!

korijander | Author: Lindsay Moe/Unsplash Korijander foto: Lindsay Moe/Unsplash

Ne gasi ekran dok kuham

Pesto od korijandra
10 MIN
pripreme
0 MIN
kuhanja
6
porcija
JEDNOSTAVNO
Sastojci
  • Korijander - listići 2 šalica
  • Jalapeño papričica 0,50 kom
  • Češnjak 1 režanj
  • Korica limete 1 kom
  • Sok od limete 1 kom
  • Ulje od avokada 0,25 šalica
  • Pistacije 0,50 šalica
  • Sol
Postupak
  1. Listove svježeg korijandra, pola jalapeña, bez sjemenki, češnjak, sok i naribanu koricu 1 limete, 1/4 šalice avokadova ulja, 1/2 šalice prženih, slanih pistacija i sol ubacite u blender ili sjeckalicu i miksajte dok ne postignete željenu teksturu.


    Cilj je pesto koji je bogat i malo rustikalan – ne potpuno gladak, ali dovoljno kremast da se može razmazati ili umakati. Ako smjesa bude pregusta, dodajte malo vode ili još ulja kako biste olakšali blendanje. Po potrebi, sastružite rubove posude kako bi se svi sastojci ravnomjerno sjedinili.


Klikni i isprobaj pesto i na ove načine!

Penne s tunjevinom Možda vas zanima... Obožavat ćeš ga: Pesto od tunjevine i limuna Recepti Možda vas zanima... Odličan pesto od kelja i bučinih sjemenki Recepti Možda vas zanima... Ljuti pesto od ljubičastog tomatilla i jalapena Recepti

 

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.