Pesto je jedan od onih dodataka koji može transformirati svako jelo – ali tko kaže da mora biti klasičan?
Ako si ljubitelj bogatih, aromatičnih i malo drugačijih okusa, pestos korijandrom bi mogao postati tvoj nova omiljena kulinarska tajna. Dok tradicionalni pesto slavi spoj bosiljka i pinjola, ovaj donosi potpuno drugačiju dimenziju – kombinira svježinu korijandra, citrusnu kiselost limete, blagu pikantnost jalapeña i orašastu punoću prženih pistacija.
Rezultat? Umak koji je istovremeno kremast i hrskav, blag i vatren, savršen za dodavanje svim mogućim jelima.
Osim što je nevjerojatno ukusan, ovaj pesto je prava nutricionistička bomba. Korijandar je poznat po detoksikacijskim svojstvima, limeta obiluje vitaminom C, a pistacije su bogate zdravim mastima i antioksidansima.
Sve to čini ovaj umak ne samo kulinarskim već i nutritivnim pojačanjem svakog obroka. Možeš ga koristiti na bezbroj načina – kao preljev za rižu i piletinu, namaz za sendviče, dodatak tacosima, umak za pečeno povrće… A najbolji dio? Priprema traje samo deset minuta!
Korijander
foto: Lindsay Moe/Unsplash
Ne gasi ekran dok kuham
Pesto od korijandra
10 MIN
pripreme
0 MIN
kuhanja
6
porcija
JEDNOSTAVNO
Sastojci
Korijander - listići
2
šalica
Jalapeño papričica
0,50
kom
Češnjak
1
režanj
Korica limete
1
kom
Sok od limete
1
kom
Ulje od avokada
0,25
šalica
Pistacije
0,50
šalica
Sol
Postupak
Listove svježeg korijandra, pola jalapeña, bez sjemenki, češnjak, sok i naribanu koricu 1 limete, 1/4 šalice avokadova ulja, 1/2 šalice prženih, slanih pistacija i sol ubacite u blender ili sjeckalicu i miksajte dok ne postignete željenu teksturu.
Cilj je pesto koji je bogat i malo rustikalan – ne potpuno gladak, ali dovoljno kremast da se može razmazati ili umakati. Ako smjesa bude pregusta, dodajte malo vode ili još ulja kako biste olakšali blendanje. Po potrebi, sastružite rubove posude kako bi se svi sastojci ravnomjerno sjedinili.