Ovi slatki i začinjeni pileći ražnjići marinirani su u jednostavnom umaku od limuna i maslinova ulja te crvenih i zelenih čili papričica, a zatim pečeni na roštilju s kriškama limuna.
Sočni i ukusni pikantni ražnjići s limunom pravi su izbor za savršen lagani obrok, pa čak i za večeru jer ne padaju teško na želudac. Njihova je prednost što se svi sastojci pripremaju u tren oka, ali zadovoljstvo sočnih zalogaja traje još dugo nakon jela.
Kontrastni okusi pikantnih čili papričica i limuna daju piletini azijski okus, no ipak su okusi lijepo uravnoteženi.
Pikantni ražnjići s limunom
Sastojci (za 4 osobe):
- 400 g pilećeg filea
- po 2 crvene i zelene čili papričice
- 5 žlica soka od limuna
- 8 žlica maslinova ulja
- 3 limuna
- 8 prutića limunske trave, oguljenih grančica ružmarina ili standardnih drvenih ili metalnih štapića za ražnjiće
Postupak:
- Meso operi, posuši ubrusom i nareži na kocke veličine 3 cm. Čili papričice za marinadu uzdužno prereži, očisti od sjemenki, properi i nasjeckaj na što sitnije komadiće. Pomiješaj ih sa sokom od limuna i maslinovim uljem, dodaj meso, sve dobro izmiješaj, poklopi i stavi da se marinira preko noći u hladnjaku.
- Limune operi vrućom vodom, obriši, prereži popola i nareži na male, debele ploške. Ako imaš limunske trave, operi je, posuši i ušilji nožem.
- Ako koristiš drvene štapiće prethodno ih namoči kako se ne bi zapalili na roštilju. Marinirano meso malo ocijedi i naizmjence s limunom nabodi na štapiće.
- Ražnjiće peci 3 minute u rupičastoj aluminijskoj posudici za roštilj, okreni, pokapaj s malo marinade te peci još oko 3 minute.
Savjeti više!
- Dodaj malo povrća: Povrće kao što su gljive, paprike, luk i cherry rajčice odlično idu uz pileće ražnjiće.
- Koristiš drvene ražnjiće? Ne zaboravi ih namočiti! Ako koristiš drvene ražnjiće od bambusa, moraš ih prije pečenja namočiti u vodi 20-30 minuta kako ne bi zagorjeli.
- Nemaš roštilj? Nema problema. Pikantni ražnjići s limunom mogu se pripremiti i na grill tavi na štednjaku ili ih možeš ispeći u pećnici.
- Čuvaj ostatke u hermetički zatvorenoj posudi u hladnjaku do četiri dana.