gastro postao
Pita od blitve i sira čitateljice magazina Skuhatćute može poslužiti kao lagani ručak, zakuska ili večera
Vrijeme pripreme: do 60 min
Broj porcija: 8
Težina pripreme: Srednje
Kalorija po osobi: 361
Tijesto
- 500 g pšenično brašno, bijelo
- voda
- 1 žlica ulje, biljno
Nadjev
- 500 g blitva
- sol
- 400 g sir kravlji svježi (cottage)
- 2 kom jaje kokošje
- 2 dl vrhnje kiselo (20% masti)
Priprema
- Zamijesite tijesto od brašna, vode, malo ulja i soli. Neka bude lijepo, mekano i neka se ne lijepi za ruke. Podijelite ga na dvije loptice (jufke), dobro nauljite i ostavite neka se “odmara” 30-ak minuta. Blitvu operite i narežite na trake. Posolite pa je ostavite neka odstoji deset minuta.
- Napravite nadjev od svježeg sira, jaja, malo soli i vrhnja pa pomiješajte s blitvom. Razvucite tijesto po stolu što tanje možete. Na svaki kraj tijesta rasporedite nadjev pa lagano zarolajte prema sredini. Tijesto po sredini prerežite nožem. Prema želji, možete slagati zarolano tijesto u redove ili ga motati u zvrkove. Obilno premažite vrhnjem i pecite 40-45 minuta na 180°C.
Izvor Skuhatćute