gastro postao
Za slatke zalogaje na posljednjem blogerskom Gastro meetup-u pobrinuo se i naš Marko Bakes te nam pripremio genijalnu pitu od piva i čokolade koja se ne peče.
Kako Marko s bloga Marko Bakes studira slastičarstvo u engleskom Birminghamu, nije nas iznenadila njegova odluka da nam uz slatku pomoć Mihaele (mih.a.e.la) pripremi najslasniju pitu od čokolade i piva.
Ova pita se ne peče, a priprema vam ne oduzima previše vremena što je čini upravo idealnom za slatka druženja s najdražima. Brzo, slatko i slasno, bolje ne može. U to smo se i sami uvjerili!
Markove slatke delicije potražite i na njegovom blogu, Facebook stranici i Instagram profilu.
Sastojci:
- paket tamno čokoladnih digestive keksa
- 3 žlice šećera
- 5 žlica otopljenog maslaca
- 280 g čokolade za kuhanje
- 50 ml tamnog piva Staropramen
- 500 ml vrhnja za šlag
- 50 g šećera u prahu
- 150 g čokolade za kuhanje
- 50 ml tamnog piva Staropramen
- 50 ml vrhnja za šlag
- 250 g mascarponea
- 150 g šećera u prahu
- 250 ml vrhnja za šlag
- vanilin šećer
Postupak:
- Kekse izmrvite i pomiješajte sa šećerom i otopljenim maslacem. Utisnite u kalup za pitu i ispecite u pećnici zagrijanoj na 180 stupnjeva, 10 minuta. Izvadite i pustite da se ohladi.
- Za sloj čokolade zagrijte pivo i vrhnje za šlag i prelijte preko čokolade ili sve stavite u staklenu zdjelu i otopite u mikrovalnoj. Premažite i prekrijte ispečenu i ohlađenu bazu s ovom glazurom. Stavite u hladnjak da se stvrdne.
- Za mousse zagrijte pivo i prelijte preko čokolade ili stavite oba sastojka u mikrovalnu i otopite. Stavite u hladnjak da se smjesa malo ohladi. U međuvremenu izmiksajte vrhnje za šlag i šećer u prahu. Ohlađenu čokoladu lagano umiješajte u istučen šlag. Mousse zatim prebacite u ohlađenu bazu.
- Za kremu od mascarponea izmutite mascarpone, šećer u prahu i vanilin šećer. Dodajte vrhnje za šlag i nastavite miksati dok ne dobijete lagani šlag. Prekrijte pitu i pospite ribanom čokoladom po želji.
Uživajte!