Špajza Gastro zvijezda 01. listopada 2018.

Marko Josipović: "Odlazak u Birmingham najbolja je odluka koju sam mogao donijeti"

foto: Instagram screenshot
gastro postao gastro.24sata.hr
Jedan od najpopularnijih i svakako najmlađi član domaće food blogerske zajednice, prije nekoliko je tjedana preselio u Birmingham kako bi od pečenja slastica, svog hobija, napravio nešto još veće. Marko Josipović, poznatiji kao Marko Bakes, upisao je Bakery & Pattiseire techology smjer na University College Birmingham i krenuo u svoju slatku englesku avanturu.

Kada smo saznali da je Markova velika želja upisati University College Birmingham, smjer Bakery & Patisserie technology, čvrsto smo stiskali palčeve i nadali se upisu. Kada smo saznali da je Marko primljen na fakultet, bili smo u potpunosti sigurni da će ovaj, najmlađi hrvatski food bloger, daleko dogurati. I evo ga u Birminghamu, prenosi nam slastičarske vijesti, javlja što se kuha i jede, a priključio se i pečenju pite na nedavno održanom gastro blog meetup-u.

 

Možda vas zanima... Treći gastro blog meetup u znaku tijesta, kave, dobrih mirisa i okusa Špajza

 

Mlad i ambiciozan, o studiju izvan granica Hrvatske sanjao je još u srednjoj školi i, iako mu se isprva čitava stvar činila pomalo nestvarnom, odlazak u Englesku, kako kaže, već je sad najbolja odluka koju je mogao donijeti.

„Još kad sam upisivao srednju školu sam htio studirati vani. Nisam znao hoću li uspjeti ili ne. Kada sam uopće krenuo proces upisivanja preko agencije Studiram vani i cijelu tu zadnju godinu, sve je to bilo nekako nestvarno tako da se nisam puno brinuo o tome. Kada sam došao ovdje me stvarnost pogodila i prvih nekoliko dana sam bio tužan i htio sam se vratiti doma. Kada sam upoznao nove ljude i kada mi je krenuo faks, prošao me taj homesickness i sad mi je super“, rekao nam je Marko.

 

 | Author: Instagram screenshot foto: Instagram screenshot

 

Pratite li Markov Instagram profil do sada ste zasigurno primijetili kako je početak fakulteta obilježio obilaženjem pubova i restorana, a sada, nakon gotovo mjesec dana provedenih u Birminghamu, najavljuje, vrijeme je za rad i nova znanja. Zamolili smo ga da nam opiše svoje prve dane na fakultetu.

„Prvi tjedan ovdje mi je bio slobodan. Tad smo zabušavali i išli van navečer, a preko dana sam švrljao po gradu da ga malo bolje upoznam. Drugi tjedan je bio induction week. Tu sam otprilike vidio kako izgleda faks i predmeti koje ću imati. Treći tjedan mi je počeo prvi semestar. Imam tri predmeta u tri dana: Food Safety and Hygiene, gdje učimo o higijeni i bakterijama, a biologija i kemija iz srednje škole puno pomažu, Specialist Confectionery, tu učimo različite metode za napraviti biskvit te nam je final exam ispeći svadbenu tortu, i Introduction to Pâtisserie gdje radimo tartove i one male individualne fensi deserte, a final exam mi je osmisliti dva deserta i kako ih prezentirati.“

 

 | Author: Instagram screenshot foto: Instagram screenshot

Život u velikom i nepoznatom gradu posve je drugačiji od onoga na što je navikao. Marko nam je otkrio kako ga najviše vesele pošiljke koje naručuje s interneta, a dolaze već idući dan i genijalna pizza koja je pred njegovim vratima u roku od 10 minuta od naručivanja. 

„Definitivno je drugačije nego u Hrvatskoj“, govori nam Marko s osmijehom na licu. 

Velik izbor namirnica, drugačije cijene i poseban engleski mentalitet, kako kaže, već su ga sada naučili razmišljati drugačije. U ormariću u studentskoj sobi ne nalazi se niti jedna domaća juha iz vrećice, ali nađe se pokoji ramen paketić, a najdraže mu je ipak, dodaje Marko, priprema tortilja na beskonačno mnogo načina.

Marko nam je otkrio i kako mu život u domu poprilično teško pada, volio bi iznajmiti neki stan samo za sebe s, naravno, nebrojeno mnogo rekvizita za fotografiranje hrane. No, za sada je o tome još prerano razmišljati, nastavlja Marko. Ipak, u jedno je siguran, u Hrvatsku se ne vraća.

„Nakon školovanja bi volio proputovati. Raditi s chefovima po svijetu, učiti od njih i istražiti različite kulture. Tek nakon cca deset godina se smjestiti i možda otvoriti nešto svoje“, rekao nam je na kraju Marko Josipović.

Sretno Marko, nek ti svaki biskvit bude idealno mekan, a baš svaka krema bez ijedne grudice!

 

 | Author: Instagram screenshot foto: Instagram screenshot

 

Znate li nekog tko priprema sjajne slastice i ima potencijala kao naš Marko? Prijavite ga na Gastro Zvijezdu, tko zna, možda ćemo o vašem favoritu čitati već iduće godine!

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.