Recepti Desert 23. srpnja 2024.

Pita od milijun dolara: ljetni desert koji obara s nogu!

Desert
30 MIN
10 MIN
8
SREDNJE
million dollar pie
Pita od milijun dolara
foto: TikTok @uncomplicatedchef
S imenom kao što je pita od milijun dolara, ovaj recept mora opravdati visoka očekivanja. Vjeruj nam na riječ, i hoće jer ima sve - slatka je i kisela, kremasta i hrskava, bogata i orašasta...

Kada vrućina stisne, tko bi još htio upaliti pećnicu? Tu na scenu stupaju stari dobri ledeni deserti kao što je ova pita od milijun dolara. Jednostavna za pripremu, a opet impresivnog okusa, ova poslastica donosi nostalgičan okus prošlih vremena, ali uz nekoliko modernih dodataka koji će te oduševiti.

@uncomplicatedchef Ever tried Million Dollar Pie? This Southern classic lives up to its name with a rich creamy filling loaded with pineapples, coconut and pistachios. The classic recipe calls for pecans, but pistachios are a game changer. I also added cream cheese for extra richness. Seriously, where this dessert has been all my life? Enjoy! Recipe Serving 8 For the crust 2 cups graham crackers 6 tbsp butter melted 1/4 cup sugar For the filling 1 (8 oz )package cream cheese 1 (14 oz) condensed milk 1 (20 oz) crushed pineapples drained 1 cup pistachio chopped 1 cup sweetened shredded coconut 1/3 cup lemon juice 1 1/2 cup heavy cream Instructions Place the graham crackers in the food processor and pulse until fine crumbs. In a bowl mix the graham crackers with melted butter and sugar. Transfer mixture in a pie dish. Press cracker mixture into bottom and up sides of the pie dish. Bake in a preheated oven to 350F for 15 minutes. Remove from the oven and let it cool. In a large bowl using a handheld mixer beat heavy cream until stif peaks. In a large bowl beat cream cheese and condensed milk until smooth. Add the crushed pineapples, pistachios, shredded coconut, and lemon juice. Using a spatula combine the mixture. Fold gently the whipped cream into the mixture until everything is well incorporated. Pour the filling into the cooled crust. Refrigerate for at least 6 hours. Decorate with chopped pistachios and toasted coconut. Enjoy! #milliondollarpie #southerncooking #dessert #dessertporn #pie #nobakedessert #summerdessert #fypage ♬ Fascination - Nat King Cole

Južnjački recept iz 30-ih

Pita od milijun dolara je klasična ledena pita koja je postala popularna u vrijeme kada su hladnjaci postajali standardni kućanski aparati. Ovaj južnjački recept datira iz 1930-ih i 40-ih godina i obavezno sadrži pekan orahe, naribani kokos i konzervirani ananas.

Nadjev se pravi od slatkog kondenziranog mlijeka i limunova soka, koji ne samo da uravnotežuje slatkoću već i zgušnjava nadjev. Obično se koristi podloga od graham keksa ili prhkog tijesta.

Milijunska pita | Author: Antoni Shkraba/Pexels Pekan orasi su sastavni dio ove pite foto: Antoni Shkraba/Pexels

Pita od milijun dolara je gotovo recept bez pečenja. Trebaš pećnicu samo 10 kratkih minuta. Usporedbe radi, tradicionalna voćna pita se peče oko sat vremena, što čini veliku razliku na vrući dan.

Pitu od milijun dolara možeš pripremiti unaprijed. Što se tiče okusa i teksture, ima sve - slatka je i kisela, kremasta i hrskava, bogata i orašasta... Pravi je jackpot među desertima.

Ne gasi ekran dok kuham

Pita od milijun dolara
30 MIN
pripreme
10 MIN
kuhanja
8
porcija
SREDNJE
Sastojci
  • Graham krekeri 12 kom
  • Šećer 2 žlica
  • Cimet 0,50 žličica
  • Sol 0,25 žlica
  • Maslac 115 g
  • Pekan orasi 1 šalica
  • Kokos u listićima 1 šalica
  • Ananas - konzerva 1 kom
  • Kondenzirano mlijeko 400 ml
  • Sok od limuna 3 žlica
  • Krem sir 120 g
  • Šećer u prahu 3 žlica
  • Vrhnje za šlag 2 šalica
  • Ušećerene trešnje 8 kom
Postupak
  1. Zagrij pećnicu na 175°C. Postavi rešetke u donju i gornju trećinu pećnice.


  2. U blenderu ili multipraktiku samelji graham krekere u fine mrvice. Ili stavi graham krekere u zip-vrećicu i zdrobi ih valjkom za tijesto. Trebaš dobiti cca 1 i 1/2 šalicu mrvica.


  3. Dodaj šećer, cimet i sol u multipraktikm i miksaj nekoliko puta da se sve sjedini. Ulij otopljeni maslac i pulsiraj dok mrvice ne budu ravnomjerno navlažene i smjesa ne izgleda poput pijeska.

    Alternativno, možeš to napraviti u velikoj posudi za miješanje.


  4. Prenesi smjesu mrvica u kalup za pitu promjera cca 22 cm. Koristi ruku ili dno mjerne šalice da čvrsto utisneš mrvice u ravnomjeran sloj duž dna i stranica kalupa.


  5. Na nenamašćenom limu za pečenje rasporedi pekan orahe u ravnomjeran sloj na jednu polovicu lima, a kokos na drugu polovicu.


  6. Stavi koru na donju rešetku, a orahe i kokos na gornju rešetku. Peci 10 minuta ili dok kora i kokos ne počnu dobivati zlatnu boju. Pazi na kokos, jer ako previše potamni, promiješaj ga ili izvadi ranije.

    Pusti da se orasi, kokos i kora potpuno ohlade prije nego što ih napuniš, barem 15 minuta za orahe i 30 minuta za koru.


  7. Dok se kora hladi, ocijedi ananas. Isprazni konzervu ananasa u finu cjediljku. Koristi stražnju stranu žlice da istisneš što više soka iz ananasa. Postavi cjediljku s ananasom preko zdjele da se nastavi cijediti dok pripremaš nadjev.


    ananas.jpg



  8. U velikoj posudi za miješanje umuti kondenzirano mlijeko i sok od limuna. Stavi sa strane dok praviš šlag.


  9. U zdjeli miksera nastavkom s metlicom, ili u velikoj zdjeli ručnim mikserom, umuti krem sir i šećer u prahu srednjom brzinom dok ne postane glatko, 1 do 2 minute.

    Dok mikser radi, polako ulijevaj slatko vrhnje u stalnom mlazu. Nastavi miješati srednjom brzinom dok se smjesa ne zgusne i dok se ne stvore čvrsti vrhovi, otprilike 3 minute. Kada podigneš metlicu iz vrhnja, vrhnje bi trebalo formirati vrh koji stoji uspravno.


  10. Umiješaj 1/3 preostalog šlaga u smjesu kondenziranog mlijeka i limunovog soka koristeći silikonsku lopaticu, zatim umiješaj preostali šlag dok se samo ne sjedini.

    Sačuvaj otprilike 2 žlice pekan oraha i 2 žlice kokosa za ukras. Nježno umiješaj preostale orahe, kokos i sav ocijeđeni ananas u smjesu nadjeva dok se ravnomjerno ne rasporedi.


  11. Koristi silikonsku lopaticu da nadjev uliješ u ohlađenu koru i zagladiš vrh. Pokrij pitu plastičnom folijom i stavi je u hladnjak da se ohladi i stvrdne, 4 do 6 sati. Ovisno o dubini kalupa za pitu, možda ćeš imati viška nadjeva.


  12. Nakon što se pita temeljito ohladi, izvadi je iz hladnjaka i skini plastičnu foliju. Premaži šlag preko vrha pite. Pospij orahe i kokos po šlagu.

    Ukrasi ušećerenim trešnjama. Izreži i posluži hladno. Ostatak pite čuvaj pokriven u hladnjaku do 4 dana.


Nutritivne vrijednosti

ENERGIJA

852 kcal

42 %

MASTI

58,00 g

80 %

KOLESTEROL

0,13 g

0 %

UH

77,00 g

28 %

PROTEINI

11,00 g

22 %

Pobijedi vrućinu ovim ledenim ljetnim desertima!

Možda vas zanima... SEMIFREDDO Slatka čarolija s malinama i pistacijama Recepti Možda vas zanima... Otvaramo sezonu ledenih slastica Recepti Možda vas zanima... Zaboravite pećnicu: Ljetni deserti koji se ne peku Špajza

 

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.